Stadig flere går til finnmarksperlene

Ny deltakerrekord viser at Perletur-konseptet slår an blant folk rundt om i fylket.

Østkapp fyrlykt I Kiberg.

Grete Elise besøker Østkapp fyrlykt i Kiberg. Sola skinner ikke hver dag, men perleturene frister likevel mange ut i naturen.

Foto: Privat

– Perleturer er et flott og helsefremmende tiltak. Man kan oppdage nye stier i hele Finnmark, sier Grete Elise Pettersen som har vært på mange fine turer.

Pettersen har faktisk vært på så mange turer i sommer, at hun ligger i teten på topplista over folk som har gått flest perleturer.

Hittil i år har 2000 finnmarkinger meldt seg på som perleturgåere.

Opplegget Finnmark Friluftsråd har fått i stand er enkelt. Man finner en tur blant to hundre og noen turer som tilbys i Finnmark og registrerer at man har gått den.

– Jeg har funnet mange fine steder på grunn av Perletur, sier Pettersen som har gått turer i Tana, Sør-Varanger, Vadsø og Vardø. Berlevåg kommune blir neste.

Perletur

På tur i rullesteinsfjæra i Auskarnes.

Foto: Privat

Ildsjeler fant turene

Med den gode starten på sesongen er årets mål å få med 3000 store og små finnmarkinger på perletur.

– Perletur er kanskje den viktigste aktiviteten for friluftsliv og folkehelse i Finnmark, skryter Hugo Tingvoll som er daglig leder i Finnmark Friluftsråd.

Varden på Ravntinden.

Varden på Ravntinden med Grete Elise Pettersen og en følgesvenn på fire ben.

Foto: Privat

Han er fornøyd med engasjementet perletur vekker i befolkningen, og passer på å fordele æren:

– Vi har ildsjeler i hver kommune. De fikk i oppgave: Finn fine turer i deres område, tenk variasjon i geografi og vanskelighetsgrad, og slik endte vi med mellom ti og femten turer i hver kommune, forteller Tingvoll.

Folk trenger ofte et ekstra spark bak for å komme seg ut på tur, tror Tingvoll. Det at mange turer er samlet på et sted, inspirerer folk opp av sofaen og gjør det enklere å oppdage nye steder.

– Når vi ser at interessen er så stor betyr det perletur fyller et behov, mener Tingvoll.

Naturen som treningssenter

– Søster er glad i å samle på steiner, og har fått kolleksjonen sin utvidet på grunn av perleturene. På enkelte turer ser vi mange forskjellige blomster og vi har sett mange fugler. Det varierer hva man finner og oppdager på hver tur, forteller Grete Elise Pettersen.

Hun pleier å gå på tur med søsteren Wenche Merete Pettersen og hundene deres. Hele følget synes at Perletur er topp.

– Bonusen med mange av turene er utsiktene man får se. Det er mange perler i Finnmark, sier tanaværingen som setter stor pris på å bli kjent med flere steder i fylket gjennom turkonseptet.

Utvalg av steiner

Et lite utvalg av steiner funnet på tur.

Foto: privat