NRK Meny
Normal

Mener spilleres og publikums kunnskapsmangel fører til dommerflukt

Når spillere og publikum selv ikke kan reglene, fører det til trakassering av dommerne. – Ikke rart at unge dommere da slutter, sier ekspert på testing av fotballregelkunnskap.

Bernt Nilsen

SJEKKER REGELKJENNSKAP: Daglig leder Bernt Nilsen i Norsk Test, som på oppdrag fra Norges Fotballforbund tester dommeres kunnskap om fotballreglene.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Frode Guldbjørnsen

SLO HETS-ALARM: – Hvis hets og trakassering av unge dommere får fortsette, er jeg redd vi ikke har dommere om 10–15 år. Dette uttalte dommerveileder Frode Guldbjørnsen tilhørende Norges Fotballforbund–Finnmark fotballkrets.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Vi kan dokumentere at spillerne ofte ikke kan reglene selv. Disse spillerne ødelegger for laget sitt, og gjør det ubehagelig for dommeren.

Dette sier testekspert Bernt Nilsen til dommerveileder Frode Guldbjørnsens advarsel.

Dommerveilederen slo nylig alarm om at unge fotballdommere hetses og trakasseres – noe som fører til at mange unge dommere slutter.

Kirkenesbaserte «Norsk Test», hvor Bernt Nilsen er daglig leder, har de siste årene hatt ansvar for å teste dommere tilhørende Norges Fotballforbund – i hvor godt dommerne kan fotballreglene.

Overrasket av spilleres kunnskapsmangel

– Etter å ha igangsatt dommertester, oppdaget vi at dette er noe som også spillere bør gjennomføre, forteller Bernt Nilsen.

Norsk Test har derfor utviklet en lignende kunnskapstest for fotballspillerne (prøv demo nederst i artikkelen).

– Vi gjorde et forsøk med fem tippeligaspillere og treneren deres for noen år tilbake. Det viste seg at de kunne fotballreglene dårlig.

– I fjor var vi på Norway Cup og lot hundrevis av spillere få prøve testen. Resultatet var det samme det er overraskende hvor lite spillere kan om fotballreglene, sier Nilsen.

Gult kort 98063126

SKREMMES BORT AV HETS: Dommere, gjerne av den yngre garde, velger å slutte med dømmingen grunnet hets, trakassering og utskjelling fra spillere og publikum.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Ikke rart unge dommere slutter

Testene har vist at mange fotballspillere ikke kunne noe så enkelt som at hele ballen må være over linjen for å være ute av spill, eller dømmes som mål.

Mange spillere kunne ikke offsidereglene heller – eller hvilke forseelser og regelbrudd som kvalifiserer til gult eller rødt kort.

– Denne mangelfulle kunnskapen fører dermed til at spillerne krangler med dommerne helt uten grunn. Dommerne får dermed unødvendig kjeft. Da er det ikke rart at man sliter med dommerrekrutteringen, sier Bernt Nilsen.

– Men det å sette seg ned med fotballregelboka for å lese og pugge – det synes mange er kjedelig. Derfor har vi utviklet en spillertest i tillegg, forteller han.

Testen er enn så lenge ikke obligatorisk for spillerne.

Gule og røde kort

HVILKET KORT NÅR?: Tester viser at mange fotballspillere har mangelfulle kunnskaper, blant annet om i hvilke situasjoner det skal gis gult eller rødt kort.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Regeltest for publikum

– Men også publikum, støtteapparat og foreldre på sidelinjen skjeller ut dommere. Hva med dem?

– Foreldre og publikum vil nok ikke frivillig gå inn på et klasserom for å gjennomføre noe «eksamen». Men neste fase er å utvikle en test som kanskje kan tas via Facebook, som utfordrer dem på hva de kan om fotballreglene – det tror vi er mulig, sier Bernt Nilsen.

– Men for støtteapparatet rundt idretten, burde en slik test bli obligatorisk, mener han.

Bernt Nilsen mener en slik obligatorisk test kan føre til mindre dommerhets grunnet økt kunnskap.

(NB! Det er valgfritt å oppgi kontaktinformasjon etter testgjennomføringen for å få vite resultatet).