Spektakulær 150-årsfeiring av Norges mest værharde fyr

Ingøy opplevde en tjuedobling av innbyggertallet i dag. Jubileumsfesten for Fruholmen fyr satte det lille øysamfunnet hodet da 100 aktører og 500 publikummere gjennomførte spektakulær, utendørs teaterforestilling i havgapet.

Fruholmen fyr

Fruholmen fyr skimtes i det fjerne. 150-årsmarkeringen helt ute i havgapet ble av det storslagne i den strålende finnmarksnatten.

Foto: Allan Klo/NRK

Planleggingen har tatt fem år, og med et budsjett på godt over én million kroner er det kanskje ikke så merkelig at arrangørene de siste dagene har fulgt værmeldingene med argusøyne.

Fruholmen fyr

500 publikummere deltok under 150-markeringen av Fruholmen fyr lørdag.

Foto: Allan Klo/NRK

– Vi er svært lykkelige. At vi i tillegg fikk akkurat passe mengder med vind gjør dagen perfekt, sier Tormod Carlsen i Norsk Landskapsteater.

Interaktiv opplevelse

Vinden har vært avgjørende for flere hundre miniatyrdrager som har pyntet opp det lille lokalsamfunnet på 71 grader nord.

I tillegg til dragene, kommer et utall installasjoner som er plassert i landskapet langs den nordlige delen av øya.

Kveldens forestilling ble satt opp som en interaktiv opplevelse, der publikum kunne vandre gjennom terrenget og ta de mange installasjonene i øyesyn.

Fruholmen fyr

Fruholmen fyr er vakker - både i uvær og godvær.

Foto: Allan Klo/NRK

Med lydopplevelser fra arrangørenes egen radiokanal, kunne man få ta del i de mange historiene og sagnene som har kretset rundt Fruholmen fyr, som feirer sitt 150-årsjubileum i år.

Sammen med korsangere og musikere fra Hammerfest, samt kulturskoleelever fra Måsøy kommune har Norsk Landskapsteater og Dansearena Nord sydd sammen en forestilling av det mildt sagt sjeldne slaget.

En enorm læringsprosess

Veien fram beskriver Eivind Seljeseth fra Norsk Landskapsteater slik:

– Dette har vært en enorm læringsprosess. Logistikken har vært et kapittel for seg, der man må tenke langsiktig. Vi er tross alt på en øy på det ytterste nord, med lange transportruter over store havområder. Samarbeidet med Dansearena Nord i Hammerfest har vært uvurderlig, sier han.

Mange fastboende hadde tatt turen for å være med på kveldens feiring, blant dem Monica Klausen.

Monica Klausen

Monica Klausen (i midten) har gledet seg til lørdagens feiring i et år.

Foto: Allan Klo/NRK

– Du har vokst opp her ute og har bodd her et helt liv. Hvordan er det å være her nå?

– Vi har gledet oss i et år til dette her. Jeg har litt sommerfugler i magen. Dagen i dag har vært suverent, litt hektisk, men jeg har sett mye forskjellig. Det er helt utrolig hva dem har fått til, sier Klausen.

Mye vær hele året

Ingøy ligger midtveis mellom Hammerfest og Nordkapp, og er med unntak av Svalbard og Nordkapp det nordlige punktet i Norge.

Ingeleiv Berstad

Ingeleiv Berstad, koreograf i Norsk landskapsteater sammen med to av elevene ved Måsøy kulturskole, som også deltok i forestillingen Lulleli.

Foto: Allan Klo/NRK

Her ute er det mye vær. Fruholmen fyr er det fyret med mest stormdøgn i Norge, en stor kontrast til det været vi opplevde i kveld.

Koreograf Ingeleiv Derstad i Norsk landskapsteater fra Haugesund hadde en av sine betre dager på jobb lørdag.

Hun er en av de to koreografene som står bak festforestillingen.

– Vi er svært fornøyd med det vi fikk til her ute. Alt stemte i kveld, sier Derstad til NRK.