Sørvær fikk sjeldent besøk i vårsola

En hvalross bestemte seg for å legge middagshvilen sin til flytebrygga i fiskeværet.

Sørvær fikk et uvanlig besøk da en hvalross brukte brygga i fiskeværet som solseng

Hvalrossen på Sørvær kommer mest sannsynlig fra nordkysten av Russland, forteller havforsker Tore Haug. – Da kan de følge landet hele veien fra Russland til Norskekysten.

– Det er en sjelden seanse for oss at en hvalross kommer så nært. En liten sensasjon.

Odd Olsen har bodd på Sørvær i Finnmark siden 50-tallet og har aldri sett en hvalross. Ikke før nå.

På flytebrygga ligger det nemlig en stor hvalross og hviler i vårsola. Olsen mener det må være 80 år siden fiskeværet sist fikk slikt besøk.

Men det er ikke uvanlig at hvalrosser tar seg en tur langs Norskekysten, sier Tore Haug ved Havforskningsinstituttet i Tromsø.

– Det har faktisk blitt observert hvalross i Bergen og Oslofjorden også. Til og med enda lenger ned i Europa, i Holland for eksempel.

Kom tett på

Store deler av befolkninga på Sørvær tok turen ned til flytebrygga for å overvære besøket. Også barnehagen og skolen kom for å se det store dyret på nært hold.

Hvalross på Sørvær

– De fleste mente den lå der og solte seg, forteller Odd Olsen. Han mener det er første gang på 80 år at en hvalross besøker Sørvær.

Foto: Vidar Hoel

Selv om mange møtte opp, knipset bilder og filmet virket det som hovedpersonen selv tok det hele med stor ro.

– Den var ikke redd folk, men om du kom for nært rista den på hodet og murret, forteller Olsen.

En hvalross beveger seg noe tregere på land enn i havet, men man bør likevel holde avstand.

– Det er store dyr og det er ikke sikkert de syntes det er hyggelig å ha besøk av folk i nærheten av seg, sier havforsker Tore Haug.

Ikke uvanlig

De store sjøpattedyrene holder egentlig til i områdene rundt Svalbard og på nordkysten av Russland. Likevel er det ikke uvanlig at de tar seg turer langs kysten i Norge, forklarer Haug.

Tore Haug

Tore Haug, forskningsleder ved Havforskningsinstituttet i Tromsø.

– Vanligvis er hvalrossen et flokkdyr, men når de kommer på besøk til Norskekysten er det er enkeltdyr som kommer.

Hvalrossene som kommer denne veien, har de rotet seg bort?

– Det er ikke godt å si. Vi har hatt et tilfelle hvor en hvalross som ble observert på Færøyene fikk på seg en satellittsender. Det gikk ikke mer enn en måned før denne hvalrossen var tilbake der den antakeligvis kom fra, nemlig oppe på Svalbard, sier Haug.

Årsaken til at hvalrossen trekker inn på land er rett og slett for å ta seg en middagshvil. Vanligvis ville førstevalget vært å ta denne hvile i fjæra eller på et isflak.

– Men langs kysten i Norge er det nok ikke så mange isflak tilgjengelig og da tar de noe som ligner. Det kan være kai, flytebrygge eller til og med en båt, sier Haug.

Hvalross på Sørvær

– De finner veien nedover langs Norskekysten, og mye tyder på at de finner veien tilbake hjem igjen også, sier havforsker Tore Haug.

Foto: Vidar Hoel