Sør-Varanger vil åpne dørene for Syria-flyktninger

Ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen, ber om en nasjonal dugnad for å ta imot mennesker på flukt fra krig og overgrep.

Cecilie Hansen

VIL ÅPNE OPP: Ordfører i Sør-Varanger kommune Cecilie Hansen.

Foto: Anita Føleide / NRK

Hansen er klar til å åpne dørene i sin kommune og doble bosettingen av flyktninger.

Det er hun alene om. Ingen andre kommuner i Finnmark har til nå sagt seg villig til å ta imot Syria-flyktninger.

– Vi ser at det er store katastrofer på gang, det er mennesker på flukt. Vi har nettopp vært igjennom et stort frigjøringsjubileum og i det perspektivet synes jeg det blir litt kaldt å nå bruke så lang tid på å ta en beslutning, sier Hansen.

Skal bosette 70 flyktninger

Senterparti-ordføreren Cecilie Hansen vil åpne dørene til Sør-Varanger, slik kommunen gjorde under krigene på Balkan. De to neste årene skal Finnmarks-kommunen bosette 70 flyktninger. Dette er ikke godt nok, sier Hansen.

Befrielsen av Nord-Norge

VAR FLYKTNINGER: Sør-Varanger-ordfører ber folk ikke glemme at nordmenn ble flyktninger i eget land for 70 år siden. Her fra Kirkenes høstdagene 1944.

Foto: Ukjent fotograf

– I 1993 fra vedtaket kom til boligene sto oppe og mottaket sto oppe, gikk det tre måneder. Det var en fantastisk dugnadsinnsats, jeg får nesten frysninger når jeg tenker på hvor raskt det gikk. Er viljen der så er det mulig, sier hun.

Kontrollerer oldtidsby

FN anslår at ni millioner syrere har forlatt sine hjem etter at opprøret mot president Bashar al-Assad startet i mars 2011. Landet er i dag i full oppløsning, og flere hundre ulike opprørsgrupper kriger mot hverandre – og mot regjeringshæren.

Torsdag kom det melding om at terrorgruppen IS nå har tatt kontroll over oldtidsbyen Palmyra. Observatører opplyser at terrorgruppen nå kontrollerer 50 prosent av Syria.

syriske flyktninger

PÅ FLUKT: Ni millioner syrere har forlatt sine hjem etter at opprøret mot president Bashar al-Assad startet i mars 2011.

Foto: BULENT KILIC / Afp

I et intervju med den britiske avisen The Guardian i april sa FNs høykommissær for flyktningers menneskerettigheter, François Crépeau, at rike land i vesten må ta imot én million flyktninger over de neste fem årene for å stoppe smuglere som sender mennesker over Middelhavet i båter.

Nesten 2.000 mennesker har druknet i Middelhavet så langt i år.

Andre må bidra

Rolf Arne Hanssen

VIL IKKE TA IMOT: Rolf Arne Hanssen, ordfører i Vadsø.

Foto: Kaspar Fuglesang

I nabokommunen Vadsø er situasjonen helt motsatt. SV-ordfører Rolf Arne Hanssen mener Vadsø lenge har vært flink til å ta imot mennesker på flukt. Nå er det andre som må bidra.

– Hammerfest, Sør-Varanger og Alta spurte om å bosette 36. Der bor det 40 000 mennesker, mens Vadsø spurte om å bosette 30. Jeg tror det er helt urealistisk å tro at Vadsø skal kunne bosette 30 syrere ekstra i løpet av året, sier han.

– Jeg synes det er trist at ikke flere kommuner i Finnmark er mer positiv til å ta imot å bosette flyktninger. Det vil ikke gå ut over noen av innbyggerne her i kommunen om vi tar imot flere flyktninger. Hver og en vil fortsatt kunne ha et veldig godt liv her i Sør-Varanger, sier Cecilie Hansen.