NRK Meny
Normal

Solvik-Olsen kaller en spade en spade: – Finnmark må få bedre veier

I dag startet en av tidenes største veiutbygginger i Finnmark. Og ministeren benyttet anledningen til å love mer penger.

Solvik Olsen om rv 94
Foto: Allan Klo / NRK

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen besøkte Kvalsund i dag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det var samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) som onsdag fikk æren av å ta det første spadestikket for utbyggingen riksvei 94. Veien skal rustes opp mer enn én milliard kroner.

At det blir mer veipenger til Finnmark, kunne Solvik-Olsen samtidig bekrefte.

– Snøhvit og Goliat er ikke slutten, men starten, på oljeeventyret her oppe. Det betyr at det vil være enda mer investering for olje og mer transport både på vei og på sjø. Det å få god infrastruktur som gir forutsigbarhet og reduserte reisetid- og kostnader for næringslivet, er viktig for å kunne øke konkurranseevnen, sa samferdselsministeren til NRK.

– Byene må utbedres

Under en gnistrende sol og i 20 sjeldne varmegrader på Skaidi i Kvalsund kommune, gikk med det startskuddet for den nye vegen.

Solvik Olsen har også tidligere lovet veipenger til Finnmark, skriver iFinnmark, men uten å si hvilke prosjekter som skal prioriteres eller med hvor mye penger.

På spørsmål fra NRK om departementet har spesielle veiprosjekter i tankene, svarte Solvik Olsen slik:

– Nå må vi i første omgang få riksveg 94 på plass. Men vi ser på flere steder på E6. Det handler også om inngangen til Finnmark sørfra ved Kvænangfjellet, sa han, og fortsatte:

– Så vet vi at både i Alta, Kirkenes og Hammerfest må det gjøres utbedringer i byene for å få bedre flyt i trafikken, og få tungtrafikken vekk fra der folk bor og handler. Det er heldigvis mye mer å jobbe med, og mye mer vi skal løse.

Ordføreren: – En kjempedag

Deretter vil de resterende 45 kilometerne komme på plass gjennom relativt kompliserte utbygginger, som inkluderer veien langs en kommende ny flyplass ved Grøtnes, på kommunegrensa mellom Hammerfest og Kvalsund.

– Dette er en kjempedag. Å få bort svingene og få inn nye bruer ser vi virkelig frem til, sier fungerende ordfører i Kvalsund, Randi Pedersen fra Arbeiderpartiet.

Nå vil altså Solvik-Olsen også ha bort svingene. Han forteller at han passerer Skaidi ofte:

– Dette er et veikryss jeg har innom i tre år på rad gjennom ulike reiser. Det viser at det skjer aktiviteter i området som påkaller interesse for rikspolitikken, og det betyr at vi trenger god infrastruktur. Dette veiprosjektet vil bidra til det, sier Solvik-Olsen.

Tre trinn

Dette er den eneste innfartsveien til de to kommunesentrene Hammerfest og Kvalsund, med stedvis smal veibredde, vanskelige svinger, smale bruer, supplert med rasfare og områder som skaper problemer vinterstid.

Opprustningen av riksvei 94 vil foregå i flere trinn, der man innen to år skal ha ferdigstilt de første ni kilometerne mellom Skaidi og Folldal verk ved Repparfjord.