Hopp til innhold

Solberg: Berg-saken påvirker ikke forholdet til Russland

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun ikke vil kommentere E-tjenestens metoder, og mener Frode Berg-avsløringene ikke setter forholdet til Russland i spill.

Statsminister Erna Solberg

I dag var statsminister Erna Solberg og landbruksminister Jon Georg Dahle på besøk i Finnmark. Statsministeren møtte reindrifta sammen med landbruksministeren, men måtte svare på flere spørsmål om den betente Frode Berg-saken.

Foto: Erlend Hykkerud

I lengre tid har støttespillerne til Frode Berg i Kirkenes ønsket at statsminister Erna Solberg personlig skulle komme på banen i Frode Berg-saken.

Bergs ektefelle har i VG sagt at Solberg selv nå må gripe inn i saken.

I dag var Erna Solberg på besøk i Finnmark, og på spørsmål om hva hun nå gjør med Frode Berg-saken, svarte hun følgende:

– Utenriksdepartementet jobber med dette og har en god oppfølging av ham gjennom ambassaden. De må svare på hva de gjør i saken, i den grad vi skal ha en offentlig diskusjon om hva vi gjør konkret, sier hun til NRK.

Hun sier videre at Berg-saken ikke påvirker forholdet til Russland.

– Vi har et godt forhold til Russland i nord. Det skal vi fortsette med som en del av vår strategi. Samtidig har vi en utfordring og et mer uforutsigbart Russland, som gjør at vi deltar i internasjonale sanksjoner. Men det blir ikke berørt av denne saken.

Frode Berg

Frode Berg har i flere måneder sittet fengslet i russisk fengsel siktet for spionasje. Familien til Berg mener statsministeren nå selv må gripe inn.

Foto: Morten Jentoft / NRK

E-tjenestens metoder

NRK har vært i kontakt med en rekke personer tilknyttet næringslivet i Kirkenes som forteller at de norske hemmelige tjenestene er pågående.

Felles for disse personene er at de har helt ordinære jobber, ofte innen næringslivet eller det offisielle Norge. Samtidig reiser de regelmessig på jobb til Murmansk og andre deler av Russland.

En person opplyser til NRK at det trolig ikke finnes næringslivsaktører i Øst-Finnmark med forretningsvirksomhet i Russland, som ikke er blitt kontaktet av den norske etterretningstjenesten eller PST.

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg sier det er Utenriksdepartementet som håndterer Berg-saken, og mener saken ikke påvirker Norges forhold til Russland.

Foto: Erlend Hykkerud

Forsvarer E-tjenesten

Statsministeren vil ikke svare på om metodene som nå er avslørt er kritikkverdige. Heller ikke på om de ødelegger forholdet til Russland, som hun selv sier er viktig for Norge.

– Jeg har ikke tenkt å kommentere E-tjenestens metoder. Men vi har en etterretningstjeneste i Norge, og det er noe av det som bidrar til å gjøre Norge sikkert.

Politimester Ellen Katrine Hætta

Politimester i Finnmark Ellen Katrine Hætta forteller at PSTs jobb i Norge er å forebygge ulovlig etterretning.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, kommenterer NRKs artikkel på Twitter slik:

– PSTs jobb er å forebygge ulovlig etterretning i Norge. Hvis noen føler et ubehag med dette, fordi man frykter at russisk etterretning kan fange opp disse møtene, betyr det vel at man er engstelig for russisk etterretning i Norge?

Lars Rowe

Russlandsforsker Lars Rowe mener det er betenkelig at utrente personer kan bli forsøkt rekruttert til etterretningstjenesten.

– Betenkelig

I helgen mente Russland-ekspert og forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Lars Rowe at det er betenkelig at man tilsynelatende forsøker å rekruttere mennesker som ikke er trent i etterretning.

– Man ber altså disse personene om å gjøre det man egentlig selv bør håndtere, sa Rowe til NRK.

Rowe mener det er beklagelig dersom norsk etterretningstjeneste og PST bruker det sivile samfunnet som rekrutteringsarena for operasjoner i Russland.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark