NRK Meny
Normal

Snø, vind og rasfare: 19 veier er stengt i Finnmark

Snø, vind, stengte veier og rødglødende telefonlinjer hos Vegtrafikksentralen. I Finnmark er det fortsatt altfor tidlig å snakke om våren.

Bom Leirbotnvann

E6 over Sennalandet har siden søndag kveld vært stengt på grunn av dårlig vær og flere ras. Bommen ved Leirbotnvann er langt fra den eneste som er nede.

Foto: André Bendixen / NRK

Værgudene ser ikke ut til å bry seg nevneverdig at over 100 hundekjørere og 8000 soldater befinner seg ute i Finnmark.

Natt til søndag var over 20 veistrekninger i fylket stengt på grunn av store mengder snø, mye vind, snøskred og fare for nye ras.

Søndag formiddag er fortsatt svært mange strekninger fortsatt stengt, og det kan være lurt å vente noen timer om du har tenkt deg ut på tur.

– Det har vært kraftig vind i går og i løpet av natten, men denne vil minke utover ettermiddag og kvelden. Sterkest vind er det nå langs kysten, forteller statsmeteorolog Anita Ager-Wick.

Uvær fører til rasfare

Fjellovergangen Sennalandet på E6 er fortsatt stengt på grunn av sterk vind og fare for ras. Natt til søndag gikk det flere små skred i området.

– Disse er nå ryddet opp, men strekningen vil være stengt til vi vet det ikke er fare for nye ras, sier Stine Øksendal i Vegtrafikksentralen.

Også langs E69 på veien mot Honningsvåg har det gått snøras.

– Finnmark er veldig utsatt når det gjelder snøskred når man får denne kombinasjonen av vind og snø, sier statsmeteorolog Ager-Wick.

Ifølge nettstedet varsom.no er det nå betydelig snøskredfare i Vest-Finnmark.

Joint Viking

De omlag 8000 soldatene som deltar på vinterøvelsen Joint Viking får virkelig føle på den nordnorske vinteren

Foto: Hentrik Røyne / Forsvaret

På bedringens vei

Statsmeteorolog Ager-Wick sier vinden nå er oppe i sterk kuling til liten storm. I kveld vil denne minke til en liten kuling.

– Denne vinden kommer selvfølgelig sammen med snøbyger og de kraftigste bygene befinner seg i kystområdene. Vind og byger vil bli svakere og minke utover dagen og kvelden søndag, men på Varangerhalvøya kan uværet henge litt igjen.

– Bedringene kommer først i Vest-Finnmark. Uværet vil henge litt lengre enkelte steder i øst, sier Ager-Wick.

Finnmarkingene kan altså se fram til minkende vind og bygeaktivitet utover dagen, men i morgen tidlig vil det igjen blåse opp og det kan komme snø på kvelden.

NRKs egne trafikksider finner du en alltid oppdatert oversikt over vei- og kjøreforhold.

Laster innhold, vennligst vent..