Snakket med kjempeelgen i en time – og lokket den inn på 10 meter

Elgoksen hadde 19–20 takker i geviret og var altfor flott til at Jan Helmer Olsen vill skyte den. De to gryntet til hverandre i en time før oksen skjønte at Olsen ikke var en elg.

Jan Helmer Olsen i Karasjok snakket med en 20-takkers elgokse i en time før den kom så nær at han valgte å skremme den bort.

ÅRETS JAKTVIDEO? Den digre elgoksen holdt seg stort sett i skjul av krattskogen. Til slutt kommer den inn på ti meters hold, og jegeren tør ikke annet enn å gi seg til kjenne.

Elgjeger Jan Helmer Olsen (43) har lokket til seg elg ved hjelp av gryntelyder mange ganger før, og noen av dem har han skutt. Men oksen som åpenbarte seg i den rimkledde idyllen ved Karasjohka fikk leve – og bli et minne for livet.

Jan Helmer Olsen

Jan Helmer Olsen (43) har jaktet siden han var 17 år gammel, men har aldri før lokket elgen inn på 10 meters hold.

Foto: Anne Randi Oskal

– Jeg satte meg på post og begynte å lokke, og fikk svar nesten med en gang. Jeg hørte at det var en stor elg, så jeg la fra meg våpenet og filmet. Etter en halvtime til tre kvarter kom den helt nært, forteller Olsen om jaktopplevelsen ved Gorzziroavvi, fem mil sør for Karasjok, sist onsdag.

– Det var ti minusgrader og helt og vindstille, og den klarte ikke å lukte meg, sier jegeren.

Forsiktig luring

Selv om oksen lot seg lokke inn, var den slik man forventer av en gammel og lur elg: Den beveget seg svært forsiktig inne i krattskogen, og nærmet seg langsomt.

– Da han var på 20–25 meter, ga jeg en liten lokkelyd. Da kom han rett mot meg. Jeg har aldri hatt elgen så nært før. Det ble litt ubehagelig, innrømmer Olsen, som har jaktet elg siden han var 17 år.

Han anslår at elgen var ti meter fra ham, kanskje enda mindre, på det nærmeste.

– Da den begynte å sparke med forfoten, reiste jeg meg opp og markerte at jeg ikke var en elg.

Da oksen omsider skjønte at han ikke snakket med en artsfrende, hadde det gått omtrent en time siden Olsen begynte å lokke på den.

For stor til å skytes

Med sine 19–20 takker ville elgoksen ville vært et gjevt trofé for mange jegere. Men for Olsen er det helt uaktuelt å skyte slike dyr, i alle fall sent i jakta.

– De store elgene bidrar veldig fint til å holde elgstammen oppe, sier han.

Han har full støtte av jaktkameratene Johnny Andresen, Arne Haugli og Siv Agnethe Olsen (som også er kona hans) for at han lot dyret gå.

– Vi har jaktet sammen i mange år og skyter ikke så store dyr. De har ikke den beste kjøttkvaliteten heller.

Første gang uten hund

Den unike elgopplevelsen ble en fin bonus i et ellers vemodig jaktsesong. For første gang jakter Olsen uten hund, etter at hans grå elghund Taiko (12) fikk kreft og døde.

De to elgene han har skutt tidligere i øst har falt etter spaning og kløktig samarbeid mellom jegerne.

PS: Om kvelden, når skytelyset er borte, slår Olsen i hjel tida med å lage nordlys-videoer.