SMS og blinkende lys skal varsle skoleterror

Ved en eventuell skoleskyting håper skolene i Finnmark å kunne være forberedt. Nå er de en av de første skolene som øver på terror.

Inger Persen

ØVER: Alta Videregående skole skal være rustet i fremtiden, dersom det verste skulle skje. Rektor Inger Persen viser planene for hva de skal gjøre i tilfelle en skoleskyting.

Foto: Sondre Tallaksrud

Etter mye terror og uro i verden den siste tiden har frykten nådd helt til Finnmark.

Skoler i fylket «ruster opp» med lysvarslinger, SMS-varsler og øvelser.

– I de nye byggene legger vi opp til en lysvarsling. Det betyr at det er lys på rom som begynner å blinke om vi utløser en alarm. Denne alarmen skal kunne fjernutløses via en SMS, sier rektor ved Alta Videregående skole, Inger Persen.

Alta VGS

Skolene er utrustet med blinkende lys og SMS-varsling.

Foto: Sondre Tallaksrud

– Viktig å ha rutiner

Hun håper tiltakene vil føre til at elevene skal kunne føle seg trygge, men at det også vil være effektivt hvis noe skulle skje.

– Forhåpentligvis skjer ingen ting. Men om noe mot formodning skulle skje, er det betryggende å vite at man har noen rutiner og har øvd litt, slik at man har noen forutsetninger for å kunne berge mest mulig liv, sier hun.

Inger Persen

Rektor ved Alta VGS Inger Persen.

Blant de første

Stasjonssjef i Hammerfest politi Tommy Flåten bekrefter at politiet har hatt samtaler med skolene om temaet, og har vært en av de første i landet å kjøre øvelse.

Han mener noe kan være komplisert å forsvare seg mot.

– Det kan være så mange scenarier. Hvis det skjer, må man handle mest mulig rasjonelt. Det er viktig at når politiet får en melding om slikt, at man klarer å skaffe frem flest mulig opplysninger til oss. Dette er noe vi vil rykke ut umiddelbart på med alt av tilgjengelige mannskaper, sier han.