Hopp til innhold

Småbarnsfamilien vil huse flyktninger, kommunen sier nei takk

HAMMERFEST: Småbarnsfamilien vil åpne sitt eget hjem for syriske flyktninger. Men den kommunale innvandrertjenesten vil ikke ha rom i private boliger.

Caroline Greier

HJERTEROM: Ett år gamle Olaf ville fått nye familiemedlemmer dersom mamma Caroline Greiner fikk respons på tilbudet om å huse syriske flyktninger.

Foto: Allan Klo

Familien på seks har latt seg røre av bildene fra Middelhavskysten, der flyktninger i alle aldre møter en forferdelig skjebne. Med en fantastisk utsikt høyt over Hammerfest sentrum har de oversikt over en av byene som har tatt imot flest innvandrere per innbygger. Hammerfest er blitt landskjent for sin evne til å integrere innvandrere i lokalsamfunnet. Nå vil familien Greiner bidra på sin måte.

– Folk i Hammerfest har rom og hytter. Hvis man måtte, så tror jeg at det finnes plass til mange i Hammerfest, sier Caroline Greiner til NRK.

Rørt av bilde

Det startet fredag. Da la 40-åringen ut en melding på Facebook der hun sa at familien ønsket å påta seg ansvaret ved å ha en flyktningfamilie i boligen, samt å hjelpe til med å integrere den samme familien i Hammerfest-samfunnet.

Det var Finnmark Dagblad som først skrev om saken.

– Jeg ble veldig berørt av bildet av det døde barnet på stranden. Det var da det bikket litt over for meg, sier Greiner til NRK. Hun og mannen Ivar har snakket med barna om å ta imot flyktninger.

– Det er jo en ny tanke for dem også. Vi har snakket om solidaritet og medmenneskelighet, og det er jo verdier de kjenner seg igjen i.

Gjør som mormor

Greiner understreker at hun gjerne vil gå i sine forfedres fotspor. Etter andre verdenskrig bisto hennes mormor til å hjelpe barn som kom via tyske flyktningeleirer fra en krigsherjet og utbombet nasjon.

– De historiene har vi vokst opp med: Om barna som kom med tog fra Tyskland alene, og som bodde hjemme hos mine besteforeldre og min mor. Hun har fortalt mye om dem og hva det ga dem. Det er noen verdier jeg har med meg, og som jeg ønsker å overføre til mine barn.

– Hvordan tenker dere et samarbeid med flyktningtjenesten i Hammerfest?

– Det er jo litt opp til flyktningtjenesten hvordan de eventuelt vil benytte de ressursene vi som privatpersoner stiller til rådighet, sier Greiner.

Vil bare ha leiligheter

Men fagleder Ellen Johansen ved innvandrertjenesten i Hammerfest er ikke klar for å takke ja til husrom hos privatpersoner.

– Vi har en del kommunale leiligheter, men vi leier også mye hos private. Men da må det være leiligheter hvor de kan bli boende over en tid, og som er til dagens standard, tilpasset hvor mange som skal bo der. Så det med enkeltrom i private boliger er kanskje ikke akkurat det vi er ute etter, for å si det sånn, sier Ellen Johansen til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark