NRK Meny
Normal

Slipper å frakte hundretusenvis av kroner 230 kilometer med kurér

Bedriftskunder på Nordkyn skal slippe å dra helt til Tana for å levere fra seg dagsbeholdning, lover Trond Hanssen som er konserndirektør for region Finnmark i Sparebank1 Nord-Norge.

Nordic Safari i Mehamn

Vidar Karlstad (t.v.) og Dan Andreassen (t.h.) i Nordic safari skal nå slippe å oppbevare flere hundre tusen kroner i kontanter, for deretter å frakte de til nærmeste bankterminal 230 kilometer unna.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Kundene kan registrere dagsomsetningen sin på Nokas sine sider, og deretter droppe sin dagsbeholdning i en døgnsafe. Beholdningen blir kontrolltelt av Nokas i ettertid, så får kundene pengene bokført på sin konto samme dag, sier Trond Hanssen.

Trond Hanssen

– Bedriftskunder skal slippe å dra helt til Tana for å levere fra seg bedriftens dagsbeholdning, lover Trond Hanssen konserndirektør for region Finnmark i Sparebank1 Nord-Norge.

Foto: SpareBank 1 Nord-Norge

Han mener at det er en god nok løsning. Det er befolkningens bruksmønster og det digitale tilbudet som gjør at Sparebank1 Nord-Norge velger å legge ned tilbudet på Nordkyn, i Øksfjord, Breivikbotn og Berlevåg i Finnmark.

Vidar Karlsen som er leder av den lokale reiselivsbedriften Nordic Safari i Mehamn har vært bekymret fordi de må oppbevare flere hundre tusen kroner i kontanter, fordi avstanden til nærmeste bankterminal nå er på 230 kilometer.

Hanssen forstår frustrasjonen til folk på Nordkyn.

– Det å legge ned bankfilialer slik vi gjør nå er ikke med et lett hjerte. Det har vært mange interne runder i banken før vi landet på denne beslutning.

– Må lære seg å leve uten en bank

– Folk på Nordkyn må nok lære seg å leve uten en bank å gå inn i. Det sier Regiondirektør i forbrukerrådet i Finnmark og Troms, Helene Falch.

Helene Falch

Bankene er i sin full rett til å gjøre markedsmessige vurderinger i forhold til om de skal ha filial eller ikke, og det er ifølge Falch ikke noe lovverk som regulerer nedlegging av filialer.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Bankene er i sin full rett til å gjøre markedsmessige vurderinger i forhold til om de skal ha filial eller ikke, og det er ifølge Falch ikke noe lovverk som regulerer nedlegging av filialer.

– Det et er ikke ok når tilbudet blir dårligere for forbrukere og næringsliv. Det har skjedd en voldsom endring i forhold til samfunnsmessige behov for banktjenester, og det har skjedd en stor endring i bruksmønstret til forbrukere og næringsliv, i forhold til at man bruker mere nettbank og mere automatiserte tjenester. Så etterspørselen til fysiske bankfilialer har gått drastisk ned.

Men Falch sier folk har rett til å betale med kontanter.

– Men når det gjelder lovgivning i forhold til kontanter så er det slik at man har rett til å betale med kontanter hvis forbruker benytter seg av en tjeneste, som en turisttjeneste f.eks. Da kan den som kjøper tjenesten insistere på å bruke kontanter.