Hopp til innhold

Slik vinner Vedum distriktene: – Historiske tall, sier valgforsker

Senterpartiet firedobler oppslutningen på lokale meningsmålinger. Eksperter tror Trygve Slagsvold Vedum kan gi Arbeiderpartiet en reell kamp om å få flest ordførere i Norge.

Trygve Slagsvold Vedum ler mens han serverer kaker

Trygve Slagsvold Vedum deler ut noen kakestykker under et medlemsmøte på Vardø Hotell. Senterpartiet er snart større enn Arbeiderpartiet i Øst-Finnmark hvis fremgangen på meningsmålingene fortsetter.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– I dag har alt kun én retning. Det er sørover. Og det vil jeg kjempe imot, sier Bill Iversen.

Han har vært en av de ivrigste deltakerne inne i et forsamlingslokale på Vardø Hotell. Noen år tidligere møtte han som trofast bystyremedlem for Arbeiderpartiet i byen. Nå har Trygve Slagsvold Vedum vervet han til Senterpartiet.

– Arbeiderpartiet blir for likt Høyre og Venstre. Men Senterpartiet er ganske klart og konkret om sentralisering, sier Iversen, og tenker seg om et øyeblikk.

– Det vil dem ikke ha noe av.

Trygve Slagsvold Vedum får et håndtrykk fra et nytt medlem i Senterpartiet

Vedum tar hånden til det nye Sp-medlemmet Bill Iversen. Iversen representerte tidligere Arbeiderpartiet i bystyret i Vardø. Nå bytter han parti etter å ha opplevd nedleggelse på nedleggelse i det lille samfunnet.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Partileder Vedum gir den nyinnmeldte Iversen et kraftig håndtrykk og noterer flittig ned navnet hans på medlemsblokka. Den har fått over dobbelt så mange nye navn rundt omkring i Finnmark det siste året.

– Det er enormt behov for distriktene. Det er det som er suksessen til Norge. Vannkraft, fiskeri, industri og utvikling i hele landet vårt, sier Vedum.

Senterpartiet har hatt helt elleville meningsmålinger i fylket de siste månedene. Siden valget i 2015 har partiet blitt fire ganger så stort og er snart større enn Arbeiderpartiet.

Vedum har tre klare mål. Å bli Norges tredje største parti. Å få flere ordførere.

– At Senterpartiet skal ha representanter i alle norske kommuner, sier Vedum.

Og flere steder i Norge skjer det akkurat nå et maktskifte lokalt hvor politikere skifter beite.

Trygve Slagsvold Vedum

Å notere ned ideer, historier og lokal politikk er én av de tingene han liker mest med å være partileder, hevder han selv.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Skifter parti

2019 har startet med den villeste medlemsveksten siden EU-kampen på 1990-tallet. Siden nyttår har partiet fått 900 nye medlemmer hvorav én av tre kommer fra Nord-Norge.

I Gamvik har tidligere Ap-ordfører Marius Nilsen meldt overgang og tatt over ledervervet i det lokale Sp-laget. Svein Bogen, mannen som i 16 år regjerte industribyen Mo i Rana for Arbeiderpartiet, har offentlig støttet Senterpartiets kamp i distriktene.

I Nordkapp tok det helt av da Venstres lokallag valgte å donere bort hele partikassa og stifte et lokallag i Senterpartiet. Noe lignende skjedde med Kystpartiet i Hordaland som enstemmig valgte å legge seg selv ned og melde kollektiv overgang til Sp.

Flere lignende historier fortelles over hele landet, spesielt på Innlandet og i Nord-Norge.

Enkelte mumler om at Andøya ikke var et unntakstilfelle. I 2017 stemte nesten 80 prosent av velgerne her på Senterpartiet. De andre partiene ble praktisk talt utradert. Det var en enkeltsak som gjorde utslaget: Nedleggelsen av Andøya flystasjon.

Stadig dukker slike enkeltsaker opp i små og store samfunn. De har alle én ting til felles: Sentralisering.

I Finnmark er det regionreform og nedleggelse av statlige arbeidsplasser som fyrer opp befolkningen. Spesielt sammenslåingen med Troms skaper konflikt etter at 87 prosent av dem som avga stemme i Finnmark sa nei takk i en folkeavstemning i fjor. Mange har funnet en foreløpig frelser i bonden Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum ler

Vedum snakker med Kurt Wikan (til høyre), den lokale fylkestingspolitikeren i Finnmark som også er kjent som Pasvikbamsen.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Gir du falske håp til folk når du gang på gang tar omkamp om regionreformen og ikke respekterer Stortingets flertallsvedtak?

– Dette er politisk kamp. Vi har rett og slett et annet syn enn regjeringen som ønsker å tvangssammenslå Troms og Finnmark. Det er min rolle som opposisjonspolitiker, sier Vedum.

Skjalg Fjellheim

– Det er banalt det Senterpartiet gjør, sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim. De velger å reise rundt i landet, snakke med folk og høre på hva folk har å si. Det er en oppskrift som Arbeiderpartiet langt på vei har mistet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Populistens vesen

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i avisen Nordlys er én av dem som mener Vedum gir urealistiske håp til Finnmarks befolkning. Han mener partilederen er en klassisk populist.

– Dette er populistens vesen. Man spiller på enkle løsninger og bygger opp under motsetninger. Han gjør det lettere å dyrke fiendebildet av Tromsø og Oslo, sier Fjellheim.

Det kjenner ikke Vedum seg igjen i.

– Men hvis folk vil stemple meg som det, så får de stemple meg som det. Jeg bare sier det jeg mener, svarer han.

Vedum tror det er viktig å vise ekstrem motstand i flere saker.

– Nå er det en diskusjon om Finnmark skal være egen stortingsvalgkrets. Hadde det ikke vært bråk rundt tvangssammenslåingen, så hadde det vært mye lettere å fjerne Finnmark som egen valgkrets. Nå tror jeg rett og slett det er politisk umulig, sier Vedum, og får støtte fra Fjellheim.

– Jeg kan ikke forestille meg at denne regjeringen vil utfordre Finnmark ytterligere, sier han.

Fjellheim gir også skryt til Vedum.

– Jeg anerkjenner fullt ut at Vedums fremgang skyldes trekk ved det norske samfunnet som er problematiske. Det foregår en sentralisering i retning hovedstaden hele tiden. Det er noe Senterpartiet fortjener honnør for å sette på dagsorden, mener han.

Og fremgang har partiet virkelig hatt.

Vedum

Vedum ler av en lokal historie mens han sitter med tidligere stortingsrepresentant fra Troms, Rita Ellen Hansen Roaldsen. Hun er i dag fylkessekretær for Finnmark Senterparti og har fått gleden av å se navnet på nye medlemmer nesten hver gang hun logger inn på datamaskinen.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Femdobler på lokal meningsmåling

Senterpartiet har stått stabilt på over 10 prosent oppslutning på nasjonale meningsmålinger de siste to årene. Sist nå med 11,8 prosent på NRKs måling.

Men lokale meningsmålinger – som kun gjøres i et fåtall av kommuner – viser en formidabel oppslutning enkelte steder. Allerede har Vedums parti blitt størst i kommuner hvor Arbeiderpartiet tidligere har hatt rent flertall. Blant annet i Løten, Mo i Rana og snart i halve Finnmark.

Ved kommunestyrevalget i 2011 fikk Senterpartiet kun 4 prosent av stemmene i Finnmark. I nettstedet iFinnmarks siste meningsmåling har det en oppslutning på nesten 22 prosent.

– Vi snakker om historiske tall, sier valgforsker Bernt Aardal når han ser gjennom tidligere valg.

– De har aldri hatt et slikt høyt valgresultat, sier han.

Bernt Aardal, under presentasjonen av Gunnar Ringheim sin bok om Frp som ble presentert tirsdag.

– Vedum er en dyktig politiker for sitt parti med en betydelig personlig appell, sier valgforsker Bernt Aardal. – Men selv om han personlig har gode egenskaper, så tror jeg det er vel så mye ytre omstendigheter. De sitter heller ikke i regjering og står mye friere til å slå, fortsetter han.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han mener retorikken til Senterpartiet har fått en enorm gjengklang i distriktene.

– Jeg tror Senterpartiet fanger opp en god del misnøye både mot den sittende regjeringen og Arbeiderpartiet, sier Aardal.

– Større troverdighet enn Arbeiderpartiet

Nasjonalt henter de stemmer fra alle de andre partiene, men mest fra Arbeiderpartiet. Senterpartiet har vunnet støtte på støyen rundt politireformen, sammenslåinger, nedleggelser og elitekritikk, mener Aardal.

– Senterpartiet prøver å fortelle en slags sammenhengende historie om alle disse sakene og ikke bare en enkeltsak. Det styrker partiet og gir større appell. Det vi ser etter valget i fjor er at de holder overraskende godt på oppslutningen, sier Aardal.

Politisk redaktør Fjellheim mener Arbeiderpartiet mangler troverdighet.

– For mange velgere oppleves det som om Senterpartiet har større troverdighet i disse sakene. Derfor rammer fremgangen virkelig Arbeiderpartiet på målingene, mener Fjellheim.

Det er ikke alle enige i.

– Jeg mener Arbeiderpartiet har en mye bedre by og land-politikk enn det Senterpartiet har.

Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, anerkjenner at Senterpartiet får god respons som følge av motstanden mot sentralisering. Men hun mener Arbeiderpartiet har like god distriktspolitikk som blant annet skal vedtas på landsmøtet i år.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet innrømmer at Senterpartiet har vunnet kraftig på sin motstand mot sentralisering, men er uenig i at eget parti mangler troverdighet i distriktspolitikken.

– Jeg er selv fra en bygd og vet viktigheten av å ha både et positivt syn og en progressiv politikk på verdier i Distrikts-Norge: Arbeidsplasser, verdiskapning, desentralisert utdanning. Der har Arbeiderpartiet en ambisiøs politikk, sier Stenseng, som også viser til at de gjentatte ganger har stemt mot regionreformen.

Også i Høyre merker de populariteten til Senterpartiet. Statsminister Erna Solberg oppfordret egne lokallag til å begynne å flørte med partiet.

Det avvises heller ikke av Vedum selv.

– Våre folk lokalt må drikke kaffe med hvem de vil, sier han.

Arendalsuka 2018

Johan Giertsen stemmer Høyre og leder nettstedet pollsofpoll.no. Han har veldig tro på Senterpartiet og partileder Vedum.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Høyre-mannen Johan Giertsen har også veldig tro på Vedum. Giertsen er en av grunnleggerne av pollofpolls.no som holder oversikt over nesten samtlige norske meningsmålinger.

Han tror det er mulig at partiet i sentrum ender opp med flest ordførere ved neste valg.

– Det har de en fair sjanse til. Jeg sier ikke at de vil klare det, men det er ikke umulig, sier Giertsen.

– De kan også få fylkesordførerne hele veien fra Nordmarka til Finnmark. Det er jo drømmescenarioet til Trygve Slagsvold Vedum, fortsetter han.

Trygve Slagsvold Vedum

Karl Kristian Langeland (til høyre) har vært med partileder Trygve Slagsvold Vedum nesten over hele landet. Han er såkalt «lagbygger» i partiet og har ansvaret for å starte nye lokallag. Det siste året har de fått ti av dem.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Tok opp historie på Stortinget

Vedum har i flere år reist landet rundt, på ferjer, i fjøs, grendehus, fiskerheimer og puber, fra Lindesnes til Nordkapp, i jakt på sin drøm: Å farge hele landet grønt. De har hatt medlemsvekst hvert eneste år og bare det siste året har de dannet ti nye lokallag.

For første gang i historien stiller partiet til valg i samtlige kommuner i Finnmark.

Med seg rundt har Vedum med seg medierådgiver Karl Kristian Langeland, som er ansatt som partiets egen «lagbygger» på fulltid.

– Vi er helt nødt til å reise rundt på denne måten. Vi får kunnskap på en helt annen måte. Vi møter folk som blir berørt av vedtakene som blir fattet. Det er noe helt annet å møte folk ansikt til ansikt enn å lese et papir, sier Langeland.

– Jeg tror det er mange politikere som burde gjøre som Trygve, fortsetter han.

Trygve Slagsvold Vedum

Medierådgiver Karl Kristian Langeland sammen med Trygve Slagsvold Vedum i Vadsø. Vedums far Trond Vidar Vedum har skrevet en barnebok fra distriktet, kalt Mysteriet i Pasvik, og sønnen forsøker å selge den inn i de lokale bokhandlene.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Vedum mener alle får mye tilbake. Et eksempel er hva hotelleier Oddvar Jenssen i Gamvik fortalte på et besøk i fjor. To ganger skjedde det voldsepisoder på hotellet, uten at politiet rykket ut. Bygda måtte selv leke politi.

– Da blir det mye mer naturlig – når jeg diskuterer politireform med justisminister Wara – å bare ringe og spørre om det er greit at jeg bruker historien i Stortinget. Man blir ombudsmann, får hverdagshistorier og får løftet dem inn i stortingssalen, sier Vedum.

Den unge politikeren Sandra Borch fra Troms gjorde et brakvalg og kom overraskende inn på Stortinget i 2017. Med tydelige forventninger fra velgerne, flytter hun til Oslo. Klarer hun å være en sterk og tydelig stemme fra utkanten?

Den unge politikeren Sandra Borch fra Troms gjorde et brakvalg og kom overraskende inn på Stortinget i 2017. Med tydelige forventninger fra velgerne, flytter hun til Oslo. Klarer hun å være en sterk og tydelig stemme fra utkanten?

Flere nyheter fra Troms og Finnmark