NRK Meny
Normal

Slik ønsker cruiseturister å se Norge

... 140 år etter den første selskapsreisen.

Empress til kai i Finnmark

Cruiseskipet Empress gjester for tiden Finnmark. Her til kai i Alta 2. juni.

Foto: Astrid Krogh / NRK

1. Ikke bare for adelige

​Mens passasjerene på cruisebåtene i starten ofte var adelige eller forretningsfolk, er det i dag blitt langt mer vanlig å reise på cruiseferie.

Lokal mat, suvernirer og lokalt håndtverk er blant det cruiseturistene vil oppleve når ønsker å anløpe nye havner i nord.

Passasjerer på Stella Polaris 1929

VELSTÅENDE: Passasjerer om bord på «Stella Polaris» i 1929. Legge merke til Fridtjof Nansen som sitter som nummer fire fra høyre på første rekke.

Foto: Emeret Atelier/K.K. / Flickr

2. Vil reise lengre nord

Stadig flere både cruiseselskaper og turister ønsker å reise til mindre, eksotiske steder.

Nordområdene vekker interesse internasjonalt, men utfordringen har vært å etablere skip og havner som kan håndtere et større antall turister.

3. Vil kjøpe «hurtig-cruise»

Mens man tidligere har solgt flest såkalte Nordkapp-cruise, reiser som har vart opp mot 12 dager, øker etterspørselen etter reiser som er betydelig kortere.

Den typiske cruiseturisten ønsker i dag kortere reiser, gjerne på 6-7 dager, og som involverer stopp i flere havner. I dag har 70 prosent av cruisene som kommer til Norge anløp i norske fjorder, og med en gjennomsnittslengde på 4,5 dager. Det er dette operatører i bransjen nå ønsker å tilby også i nordområdene.

4. Flere vil til Finnmark

For en uke siden gjennomførte den spanske cruiseoperatøren Pullmantours den første større snuoperasjonen i Porsanger i Finnmark. Det er en stor logistikkoperasjon som gjennomføres i løpet av en dag, og som innebærer at 3600 passasjerer fraktes til og fra cruiseskipet. Operasjonen gjentas denne helgen i Lakselv, og har vært svært omdiskutert på grunn av økonomiske utfordringer.

Vinterturisme_2

EKSOTISK: Nordlysjakt og samiske opplevelser er populært blant de utenlandske turistene. Her er britiske cruiseturister på besøk i Máze.

Foto: Robin Mortensen/NRK

I tillegg til snuhavnprosjektet i Porsanger i Finnmark, er det snuhavner også i Narvik og i Tromsø.

5. Legger igjen 860 kroner hver

Cruisetrafikken til Norge vokser. Siden 2011 har den årlige veksten til Norge vært på 6,5 prosent hvert år. Antall cruiseturister i Norge har økt fra 200 000 til nær 700 000 de siste 15 årene.

​En cruisepassasjer la i 2014 i gjennomsnitt igjen 860 kroner per person, viser tall fra SSB og Innovasjon Norge. Det inkluderer shopping, mat og utflukter. Skipene la i 2013 igjen 286 millioner kroner i skatter og avgifter.

6. Lange tradisjoner i Finnmark

I år er det 140 år siden den første organiserte selskapsreisen langs kysten av Norge. Året var 1875 og cruiset gikk helt til Nordkapp.

At det var folk fra Storbritannia som var de første reisende henger sammen med reisebyrået Thomas Cook.

At det ble cruise langs norskekysten kan tilskrives kong Oscar II som i 1873 tok turen til Nordkapp i forbindelse med kroningen i Trondheim. Det første til et sterkere fokus på Norge som reisemål, og i neste omgang det første cruiset to år senere.

Stella Polaris

NORDKAPP 1929: Det norske skipet «Stella Polaris» med utenlandske turister. Skipet gikk for å være blant de vakreste i verden, og var hjemmehørende i Bergen.

Foto: Emeret Altelier/K.K. / Flickr

Kilde: Cruise Norway/SSB,