NRK Meny
Normal

Slik skal SV unngå ulovlig fiske

Partiet vil innføre fiskekort for utlendinger og registreringsplikt for å unngå ulovlif fisketurisme. Regjeringen mener næringa ikke trenger ytterligere regulering.

Smuglet fisk

Utenlandske fiskesmuglere står for uttak avflere hundre tonn fisk i fjordene i Troms og Finnmark, hevder Norges kystfiskarlag.

Foto: Tollvesenet

Leder for Tromsø SV Pål Julius Skogholt, har vært med å utarbeide de nye forslagene til Stortinget,

Målet er å sikre bedre oversikt og sterkere verdiskapning i norsk turistnæring.

– Utgangspunktet er at vi vet det er for mange som kommer til Norge med biler fylt med isoporkasse og is. De fisker hele tiden mens de er her. Så tar de med seg hjem igjen altfor mye fisk. De legger igjen veldig lite penger når de er her, sier han.

Andre Fjelldal, tollinspektør

Tollinspektør Andre Fjelldal med noe av den beslaglagde torskefileten.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Flere hundre sjarkkvoter

Skogholt sier at det verste er at man ikke vet hvor mye som tas, og at fiskerne ikke legger igjen penger i lokalsamfunnene langs kysten.

– Tallene spriker fra 7000 tonn til 30.000 tonn. Men vi vet ikke hvor mye de tar. Det må vi finne ut av, for det kan være flere hundre sjarkkvoter, sier han.

De ønsker nå å innføre fiskekort for tilreisende utlendinger. For dem som skal frakte fisk ut av landet, så må de ha fanget fisken gjennom en reiselivsbedrift.

Ronny Berg

Statssekretær i fiskeridepartementet Ronny Berg.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Ønsker ikke mer byråkrati

Men det forslaget liker ikke statssekretær i fiskeridepartementet Ronny Berg. Regjeringa har ingen planer om å stramme inn regelverket.

– Vi ønsker også å forbedre systemet. Men skal man da innføre en avgift? Eller at det er obligatorisk å fiske gjennom en reiselivsbedrift? Vi ønsker å se på dette, men fiskekort kan ikke ha en funksjon. Det store problemet er ulovlig fiske, og da bør vi heller se på tollsystemet og straffen for å overføre fisk ulovlig, sier han.

Han mener fiskekort-forslaget vil skape unødvendig mye byråkrati.

Skogholt er uenig,

– Vi kommer ikke til å løse problemet, men det er i hvert fall en start. I dag sitter regjeringen og ser på, mens vi stadig får melding om at det er tatt folk med 200 kilo fisk for mye på tollstasjonene, sier Skogholt i SV

Statsråd Ronny Berg mener myndighetene allerede er i gang.

– Det står høyt på prioriteringslista. Men det er ingen løsning å finne på en ny avgift, sier han.