NRK Meny
Normal

Slik skal politikerne sikre flere unge til kommunen

Arbeid, bolig og miljø er spørsmål som er nært knyttet til hverandre i Kvalsund. Det kom også fram under gårsdagens debatt.

SE DEBATTEN: Politikerne i Kvalsund under debatten torsdag.

Valglogo

Mats Andersen, opprinnelig fra Stavanger, er usikker på egen framtid i Kvalsund.

I går møtte han opp på Amedia og NRKs valgdebatt i kommunen for å få svar på noen av spørsmålene han stiller seg selv, når han skal vurdere framtiden sin i kommunen.

Han ønsker gjerne å fortsette å bo i kommunen, men trenger da både bolig og jobb. Han ønsket å utfordre de fire politikerne i panelet på dette.

NRK i iFinnmarks valgturne 2015

FRAMTID: Mats Andersen fra Stavanger drømmer om en fremtid i Kvalsund. Men det lar seg kun gjøre dersom han får fast jobb. Nå er han tilkallingsvikar ved sykehjemmet.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Her er svarene han fikk angående bolig:

– Sv ønsker flere ungdomsboliger. Det skal vi jobbe for, sa Svs Jorunn Mikkelsen.

Terje Wickstrøm, ordførerkandidat for arbeiderpartiet, trakk fram planene om bygging av tre høyblokker i kommunen.

– Det er meningen at det skal være en balanse i boligmarkedet her. Dette er noe Kvalsund trenger, sa han, og refererte til at høyblokkene skal både ha boliger for innbyggerne, næringslokaler og flyktninger.

Kvalsund KrF, med Vegard Loke Rønning, mente at dette var noe av det viktigste politikerne burde jobbe for.

– Vi skal sørge for at folk har en plass å bo og et arbeid å gå til. Vi ønsker å kjøpe private tomter og legge dem ut for salg til det private, sa han.

Alstadhaug i Høyre mente at de allerede hadde en god modell som kan få i gang viktig boligbygging i kommunen.

Riehpevuotne

GRUVEDRIFT: I Kvalsund diskuteres det fortsatt om sjødeponi fra gruvedrifta i Repparfjord er veien å gå for å sikre arbeidsplasser.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Usikker på gruvedrift

Andersen, som nå vurderer sin framtid i kommunen, er todelt med tanke på gruvedrift. På den ene siden så ønsker han å få seg en jobb der, men han er bekymret for naturen.

Forholdet og nærheten til fiske og natur er en av de tingene han trekker fram som viktig for å kunne fortsette å bo i Kvalsund.

– Så jeg er imot gruvedrift hvis de ikke finner en løsning på dette og hvis de dreper naturen, sier han.

Her er partienes svar på dette:

– Vi ønsker ikke et sjødeponi. Det er for mye forurensing og det kommer til å gå ut over sjømatindustrien. Torsken yngler i Repparfjorden. Vi kan ikke sette arbeidsplasser opp mot hverandre. Miljø er det vi ikke er villig til å ofre dette. I all ettertid vil vi verne om Repparfjorden, mener Mikkelsen fra Kvalsund Sv.

– Ja, vi mener det er verdt det. Vi har sagt ja til dette, svarte Wickstrøm i Arbeiderpartiet.

– Saken er allerede behandlet av kommunestyret. Men vi har kandidater som både er positive og negative til dette. Uansett, så må ikke kommunen basere seg ene og alene på drifta. Framtiden til Kvalsund ligger ikke her. Vi må ha flere bein å stå på, var svaret fra Rønning som er 2.-kandidat i KrF.

– Jeg er av de få som hadde sin arbeidsplass på Folldal verk. Spådommen om elendighet tror jeg ikke kommer. Vi må ha i gang gruvedriften for som bare det, mente Sakshaug fra Høyre.