NRK Meny
Normal

Hvor lenge holder ribberestene i kjøleskapet?

Det er lille nyttårsaften, og det eneste du har lyst på er restene fra juleribba. Men er det farlig å spise den etter seks dager i kjøleskapet?

Ribbe med frikadeller

Det kan bli mye rester fra julematen, og den spises gjerne gjennom hele romjula.

Foto: NRK

Men med riktig behandling kan resten fra julemiddagen brukes etter mange dager, forsikrer førsteamanuensis ved institutt for bioteknologi og matvitenskap på NTNU, Anita Nordeng Jakobsen.

– Hvis du behandler juleribba godt, kjøler den ned i løpet av en time, pakker den inn og setter den i kjøleskapet, kan den holde seg i flere dager, sier Jakobsen.

Forutsetningen er at kjøleskapet holder jevnt fire grader. Hvis du setter inn varm mat, slik at temperaturen svinger, kan bakteriene få fart på seg.

– I enkelte matvarer har vi sett at veksthastigheten til bakteriefloraen dobles ved å gå fra fire til åtte grader i kjøleskapet, sier Jakobsen.

Vi kaster 350.000 tonn spiselig mat hvert år, og det meste går tapt hjemme hos hver enkelt av oss, ifølge Matsvinn.no. Mye av det vi kaster, kan spises.

Anita Nordeng Jakobsen, NTNU

– Det er nesten umulig å avgjøre om man blir dårlig av restematen fra jula, ifølge Anita Nordeng Jakobsen, NTNU.

Foto: NTNU

Toksiner gjør deg dårlig

– Vi er heldig, fordi det som oftest vokser bakterier som gir dårlig lukt og smak, så vi mister lysten på å spise maten, sier Jakobsen.

Men det er ikke nødvendigvis disse bakteriene som gjør deg dårlig, og det kan være vanskelig å vite kun ut fra lukt og smak om matvaren vil gjøre deg syk.

– Bakteriene produserer giftstoffer, toksiner, enten i selve matvaren eller når de er i tarmen, forklarer Jakobsen.

Hun anbefaler alle å bruke sunn fornuft for å avgjøre om restematen fortsatt er spiselig etter seks dager i kjøleskapet.

– Noen garanti kan jeg ikke gi. Men om alle forhold har vært ideelle, så kan juleribba spises også på lille nyttårsaften.

Bruker ikke ribberestene etter to dager

Bjørnar Paulsen, eier og kokk på Du Verden matbar i Alta, oppfordrer alle til å beregne julematen bedre. Selv setter han grensa for ribberestene ved to dager i kjøleskapet.

Paulsen sier lukt kan være et tegn på om ribba bør spises eller ikke.

– Men når du ser at fargen på kjøttet begynner å bli grå, vet du at den er på overtid.

Bjørnar Paulsen

Kokk Bjørnar Paulsen anbefaler alle å beregne julematen bedre, så man slipper mye matrester.

Foto: Petter Pettersen / NRK

Best med ferske produkter

Paulsen vil ikke anbefale å spise ribba etter seks dager i kjøleskapet.

– Har du fryst den ned, kan du kanskje spise den. Men det aller beste er å bruke ferske produkter.

Om du har store mengder rester fra juleribba, har Paulsen flere tips.

– Du kan gni den inn med en krydderblanding, skjære bort svoren og spise sammen med en kålsalat, en god dressing eller en potetpuré. Du kan også varme den opp sammen med en god barbecue-saus. (Lenken går til en god oppskrift, men du kan også kjøpe ferdig.)

Det viktigste du trenger til årets juleribbe er god tid. Men først bør du se denne videoen her.

Tips til hvordan du kan lage ribbe neste gang.