NRK Meny
Normal

Skulle møtes for å løse kaos – stoppet av egen båt

Samferdselstopper skulle til Hasvik for å løse kaoset båtene har skapt for lokalsamfunnet, men deres egen båt kunne ikke gå.

MS Melkøy

MS Melkøy skulle gå fra Hammerfest til Hasvik på Sørøya onsdags morgen, men ble innstilt på grunn av uvær.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det viser forholdene vi lever under i Hasvik kommune nå, sier ordfører Eva Husby.

I dag skulle Hasvik kommune ha et møte med Boreal og flere samferdselstopper angående innstillingene av båttrafikken til Sørøya.

Men Boreal ble selv forhindret av innstilt hurtigbåt fra Hammerfest til å delta og måtte sette seg i bilen og kjøre mot fergekaia i Øksfjord.

– Båtene innstilles i «fint» vær

Onsdags morgen var det flere stengte veier og dårlig vær rundt om i Finnmark. Hurtigruten kom seg heller ikke inn til kai i Hammerfest.

Eva Husby

Ordfører i Hasvik kommune, Eva Husby er ikke fornøyd med at Boreal ikke kunne møte i dag for å snakke om problemene rundt båttrafikken til Sørøya.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Fergetrafikken gikk som normalt på morgenen fra Øksfjord til Sørøya, men hurtigbåten fra Hammerfest ble innstilt.

– Nå er det fint vær i Hasvik, klokken åtte da båten ble innstilt var det 10,3 meter i sekundet på Hasvik flyplass og vi har fått opplyst at det var 14,7 inne i Rognsundet, sier Husby.

– Det er denne problemstillingen vi har tatt opp gang på gang, at båtene innstilles i det vi definerer som relativt fint vær.

– Ta helikopter

Boreal ba først om å få delta på møtet over telefon. Dette ville ikke ordføreren ha noe av.

– Det aksepterer vi ikke. Vi vil at Boreal skal sitte sammen med oss rundt et bord i Hasvik.

Hun mener de må komme seg til øya på andre måter.

– Jeg har sendt en mail til lederen i Boreal hvor jeg oppfordrer på det sterkeste at de leier seg et helikopter hvis de ikke har båter som er i stand til å kjøre til Hasvik.

Øksfjord fergekai

Til tross for dårlig vær flere steder i fylket i dag, var det greit vær i Øksfjord ved fergekaia og trafikken gikk som normalt.

Foto: André bendixen / NRK

Kjørte til ferga

Løsningen ble at Boreals representanter måtte sette seg i bilen og kjøre fra Hammerfest til Øksfjord, hvor de videre skal ta ferga til Hasvik.

– Værforholdene i morges var slik at det ikke var så ekstremt ute i Hasvik, men i Hammerfest-området var det stengt. Når veiene er stengt og flyene kansellert, da er det også en risiko for at hurtigbåtene kansellerer, sier daglig leder i Boreal Transport Nord AS, Per Hansen.

Per Hansen

Daglig leder i Boreal Transport Nord AS, Per Hansen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Når det er værforhold som tilsier at man skal kansellere, så setter jeg pris på at vår skipsfører velger å gjøre det og setter sikkerheten først.

Hansen påpeker at det har vært en del kanselleringer av fergene på grunn av tekniske problemer og at han forstår frustrasjonen til de som blir rammet.

– Men fergene går nå og vi anser det ikke som at det er unormalt mange kanselleringer, og i hvert fall ikke i det siste på fergene. Er det vær og ytre påvirkninger som gjør at man burde kansellere, så kommer også det til å skje i fremtiden, sier Hansen.