Hopp til innhold

Skulle fjerne bomber fra andre verdenskrig – fant bare flere

Forsvaret advarer mot eksplosiver fra andre verdenskrig i Porsanger: – Kan gå av med samme kraft som å tenne en fyrstikk.

Containerbombe

En containerbombe av typen ABB 500 ble funnet tom. Disse inneholdt 133 mindre brannbomber av typen B-1. En del av disse er funnet i mudderet i Nedrevannet i Porsanger.

Foto: Forsvaret

Wiggo Korsvik

Orlogskaptein Wiggo Korsvik.

Foto: Christoffer Møllevik / NRK

– Det er tonnevis med eksplosiver igjen. Spesielt i Øst-Finnmark hvor krigshandlingene skjedde. Det dukker opp nye funn hele tiden, også under vann, sier orlogskaptein Wiggo Korsvik ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Det var i august at sportsdykkere fant flybomber fra andre verdenskrig i Nedrevann i Porsanger i Finnmark. Denne uka er Forsvaret på plass for å uskadeliggjøre bombene. Da fant de enda flere eksplosiver.

– Det var funnet åtte bomber til å begynne med, men nå er det funnet fire nye. Det er nok adskillig mer der. I mudderet fant vi små brannbomber på ett kilo, sier han.

Tysk flybombe

De tyske flybombene, identifisert som SD50, inneholder 18 kilo med eksplosiver.

Foto: Forsvaret

Endrer egenskaper i luft

Flybombene inneholder 18 kilo med eksplosiver.

– De er designet med en hard front slik at de kan penetrere stål og panser, og så skal de eksplodere, forteller Korsvik.

Ifølge orlogskapteinen er det sjelden at slike bomber sprenges av seg selv, men likevel utgjør de en fare – selv snart 80 år etter krigen.

– Det farligste er hvis sportsdykkere tar de opp av vannet. Da tørker bombene, blir sensitive og kan gå av i full kraft. Det danner seg krystaller rundt de forskjellige gjennomføringene, og dette kan lekke ut. Slike krystaller kan sette av en bombe ved friksjon. Det kan være så lite som samme kraft som å tenne fyrstikk, forteller han.

Vil ha tips

Også eksplosiver i vann eller på land kan utgjøre en fare.

– Så lenge de ligger i ro går det bra, men treffes de av et anker eller en tung gravemaskinskuff kan de eksplodere med full kraft, sier Korsvik.

Slike eksplosiver utgjør dessuten en miljøtrussel. De kan også ende i feile hender. Derfor ønsker Forsvaret å fjerne det som finnes.

– Når ting er funnet vil vi fjerne det så fort som mulig. Folk må melde ifra, og send oss gjerne bilder, oppfordrer han.

Geværgranat

En engelsk geværgranat av typen PIAT. Dette er panserbrytende granater, beregnet brukt mot stridsvogner.

Foto: Forsvaret
Nedrevann