Skuffende resultat i Barentshavet: Håpet på mye olje – fant bare litt gass

Statoil fant bare litt gass i den mye omtalte letebrønnen Korpfjell i Barentshavet. – Resultatet er selvsagt skuffende, sier letedirektør Jez Averty i Statoil.

Statoils letesjef Jez Averty

Statoils letedirektør Jez Averty er skuffet over funnet i Barentshavet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Men han understreker at det er for tidlig å trekke konklusjoner om potensialet for hele Barentshavet sørøst, som av mange har blitt betraktet som et område med enormt potensial.

– Vi har hele tiden påpekt den store geologiske usikkerheten knyttet til Korpfjell. Det største spørsmålet var om vi ville finne noe i det hele tatt. Og ved et funn – om det var gass eller olje, sier Statoils letedirektør Jez Averty.

Korpfjell

Letebrønnen Korpfjell infridde sålangt ikke forventningene om store oljemengder.

Foto: Statoil

Spennende område

Forventningene til et funn i dette området har vært store. Letebrønnen Korpfjell ligger i det tidligere omstridte området på grensen mellom Russland og Norge. Korpfjell er den første brønnen som bores i Barentshavet sørøst.

– Korpfjell er en sjeldent stor struktur på norsk sokkel og har vært omfattet av stor interesse. Det har fra mange hold blitt knyttet spenning til resultatet av den første brønnen i dette nye området i Barentshavet.

Håpet på olje

Hovedmålet med brønnen var ifølge Statoil å påvise om det fantes olje i den store geologiske strukturen på Korpfjell. Boringen har bare påvist små gassvolumer. Gassfunnet er anslått til mellom 40 og 75 millioner fat oljeekvivalenter (6-12 milliarder standardkubikkmeter med gass), men volumet er ikke stort nok til å være mulig å utbygge på en lønnsom måte.

Gassen ble påvist i brønnens hovedmål. Statoil og partnerne i utvinningstillatelsen vil nå analysere innsamlede data fra brønnen.

Songa Enabler

Boreriggen Songa Enabler fant bare gass i området mange håpet på store mengder olje. Men riggen skal lete videre i Barentshavet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Treffer sjeldent på første forsøk

Jez Averty legger til at det generelt er sjelden man treffer på første forsøk i et nytt område.

– Det ble boret 33 brønner før man gjorde det første kommersielle funnet i Nordsjøen, forteller han.

Statoil skal i 2018 bore flere brønner i området.

Korpfjell er fjerde brønn i Statoils letekampanje i Barentshavet i 2017, der oljefunnet Kayak ble kunngjort 3. juli, gassfunnet Blåmann 17. juli og Gemini Nord offentliggjort 7. august.

Innafor mulighetene

Daniel Tuppen er Statoils letesjef i Barentshavet fortalte om leteresultatet i Barentshavet på et møte i Kirkenes i dag.

– Vi leita jo etter olje, men at det kunne finnes gass i dette omfagnet var også innafor de mulighetene denne brønnen kunne by på, sier han.

Tuppen

Daniel Tuppen

Daniel Tuppen er Statoils letesjef i Barentshavet. Han brakte det skuffende leteresultatet på et møte i Kirkenes i dag.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Vil ikke avskrive oljenæringa i øst

Fylkesordfører Runar Sjåstad i Finnmark (Ap) erkjenner at funnet ikke er oppløftende.

– Men leteaktiviteten er langsiktig prosess, og det er ingen grunn til å avskrive denne næringa i Øst-Finnmark. Det skal bores mer her, sier han.

– Og vi vet at man kan famle litt i nye områder, sier Sjåstad og viser til at Statoil både skal bore mer i det samme området og i andre lisenser i denne delen av Barentshavet.