Skoletopp i Finnmark (SV): – Ønsker kunnskapsministeren velkommen

Kunnskapsministeren sier han vil hjelpe landets dårligste skoler, og vurderer å sette inn eksperthjelp i nord. Hovedutvalgsleder for kompetanse i Finnmark er positiv.

Johnny Ingebrigtsen

Skoletopp i Finnmark Johnny Ingebrigtsen er glad for at kunnskapsministeren ønsker å hjelpe Nord-Norge.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Det er kjærkomment. Det er veldig bra at kunnskapsministeren er på hugget, sier den som er politisk skoletopp i Finnmark, hovedutvalgsleder for kompetanse, Johnny Ingebrigtsen (SV).

I forrige uke kom den nedslående rapporten som viser at de videregående skolene i Nord-Norge scorer dårligst på kvalitet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sa i helgen at han er bekymret for skolene i nord, spesielt siden Nord-Norge er den regionen det forventes mest vekst i framover.

Statsråden er villig til å sette inn eksperthjelp og vurdere andre tiltak til skolene.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står i Vandrehallen på Stortinget

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er bekymret for skolene i Nord-Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Inviterer kunnskapsministeren

Ingebrigtsen mener at både staten og fylket, som begge er skoleeiere for de videregående skolene, sammen kan gjøre det beste for elevene.

– Jeg tar ham på ordet, og inviterer ham oppover til et møte med oss for å se på detaljene sammen.

– Dere har vel også hatt en plan for skolene. Klarer dere ikke dette selv?

– Vi har i fylkestinget gjort et enstemmig vedtak på en plan for videregående skole. Den mener vi er god. Men når vi ser undersøkelser som dette, så må vi jo gjøre et arbeid for å gjøre dette bedre, sier han.

Både Ingebrigtsen og kunnskapsministeren er enig i at rapporten som viser at skolene i Nord-Norge har dårligst kvalitet, ikke viser hele bildet.

Alta Videregående skole

Yvonne Martinsen og Marita Turunen går bilskade, lakk og karosseri-linjen på Alta videregående skole, som har fått en av bånn-karakterene i den nye skoleundersøkelsen.

Foto: Stian Strøm / NRK

Blir ikke fornærmet

Frp i Finnmark, ved Bengt Rune Strifeldt, sier det er positivt at kunnskapsministeren tar grep.

– Det er en fallitterklæring at sentrale myndigheter må sende opp eksperter for å hjelpe oss. Men jeg synes det er et godt tilbud fra kunnskapsministeren, som vi tverrpolitisk bør takke ja til for å øke kvaliteten på de videregående skolene.

Bengt Rune Strifeldt

Gruppeleder for Frp på fylkestinget i Finnmark, Bengt Rune Strifeldt.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Ingebrigtsen tar seg ikke nær av at kunnskapsministeren kan måtte sette inn «eksperthjelp» i fylket.

– Det er heller ikke til å stikke under en stol at med geografien vår, så er økonomi en viktig faktor. Men det kan være andre ting vi kan diskutere også, for å finne ut hva som trengs, sier han.

I forrige uke var han i heftig debatt med Høyres leder i Finnmark, Jo Inge Hesjevik. De ba hverandre begge om å komme ned fra sine høye hester.

– Er du villig til å legge partitilhørighet til side for å bedre skole for ungene våre?

– Jeg ser at Høyre har forsøkt å slå litt politisk mynt på dette. Det synes jeg ikke er riktig. Jeg vil invitere alle de politiske partiene i alle slags farger til å komme sammen, slik at vi kan tenke ut hva som er best for elevene i Finnmark.

Ingebrigtsen sier han nå skal få fylkesadministrasjonen til å sende en formell invitasjon til kunnskapsministeren.