Hopp til innhold

Oppdrettsnæringa går nye veier for å rekruttere ungdom

Skoleelever i Kjøllefjord og Lebesby har bygget sine egne oppdrettsanlegg på skolen. Oppdrettsæringa går nye veier for å sikre rekruttering til havbruk.

Skoleelever bygger eget oppdrettsanlegg

Her er en av elevene i gang med å spraylakke deler av oppdrettsanlegget gruppa hennes har bygget.

Foto: Lasse Sørnes / Grieg Seafood

Grieg Seafood har selv tatt initiativ til prosjektet «Mat til verden». De ønsker å øke kunnskapen om næringa. Og ikke minst vil de øke rekrutteringa gjennom dette kunnskaps- og interesseprosjekt for elever i ungdomsskolen hvor havbruk står i sentrum.

Lasse Sørnes i Grieg Seafood

Lasse Sørnes i Grieg Seafood Finnmark, håper at mange unge skal finne veien til næringa gjennom deres prosjekt.

Foto: Privat

– Vi trenger å rekruttere ungdom til næringa, sier kommunikasjonsansvarlig hos Grieg Seafood Finnmark, Lasse Sørnes. Manglende rekruttering har vært en stor utfordring i mange år. Så dette er det tredje året vi gjennomfører prosjektet.

Sørnes vil at flere skal vite at havbruk er en spennende og viktig næring. De opplever flere utfordringer som manglende kunnskap om næringen, og et stort behov for kvalifisert arbeidskraft.

– Artig prosjekt

– Jeg syntes det var artig når vi kom i gang. Vanligvis er ikke jeg så glad i denne type prosjekt, men dette er det artigste prosjektet jeg har deltatt på, sier Maiken Pedersen fra Kjøllefjord.

Beste leder, Maiken Pedersen

Maiken Pedersen som fikk prisen som beste leder. Her sammen med prisutdeler Tommy Sarilla fra Kreativ Industri.

Foto: Lasse Sørnes / Grieg Seafood

Prosjektet har gått over tre dager. Den ene dagen fikk ungdomsskoleelever i åttende og niende klasse i Kjøllefjord og Lebesby praktisk og teoretisk innføring som tok for seg alt fra resirkulering av vann, til industriens fremtid. De to andre dagene har de holdt på med hvert sitt oppdrettsanlegg. Og de har også konkurrert om flere priser.

Maiken synes temaet er veldig interessant. Og ikke minst er det viktig å tenke på at det er lite mat i verden, og at det kommer til å bli enda mindre i takt med at det blir mere folk.

Hun visste lite om havbruk før de gikk i gang med dette prosjektet på skolen. Hun og klassen besøkte anlegget i Landersfjord i syvende klasse, men hun synes ikke de lærte så mye på det besøket.

Spennende næring

Maiken Pedersen tror at havbruksnæringa både vil utvikle seg og bli større, og ikke minst bli bedre i fremtiden. Det vil nok være interessant å jobbe der, tror ungjenta, men er usikker på om det er veien hun vil gå.

– Jeg går jo bare i niende og har enda ett år på å bestemme meg, så man vet jo aldri. Hun synes at mye av det de har gjort er veldig bra, og er ikke alene om å synes at dette er spennende.

– Dette er veldig interessant. Det er spennende å se hvordan fiskene vokser opp, synes Martin Pedersen.

– Jeg tenker på matrester som synker ned på bunnen, og hvis laksen rømmer og blander seg med villaksen, forteller Johanne Øyen Pedersen som er opptatt av miljøperspektivet.

Henrik Holand kunne godt tenke seg å jobbe i oppdrettsnæringa.

– Ja, det kan jeg faktisk. Jeg er interessert i å fiske, det er en av mine hobbyer. Pluss at jeg liker naturen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mat til verden

Kokk Johnny Trasti serverte elevene lakseretter gjennom tre dager, og måtte skrive mange autografer til elevene.

Foto: Lasse Sørnes / Grieg Seafood

Her kan du se når elevene besøkte oppdrettsanlegget til Grieg Seafood.

Merker økt interesse

Lasse Sørnes vil gjennom prosjektet få ungdom interessert i havbruk gjennom å øke kunnskapen, med utgangspunkt i at både han og næringen ønsker at flere skal utdanne seg til jobber innenfor havbruk. Dette er et godt prosjekt for å skape interesse for næringa, synes han.

Ungdommene som deltar bygger blant annet en modell av et oppdrettsanlegg, og bestemmer selv hva de skal drive oppdrett på.

– De velger selv om de skal drive oppdrett på hval, eller på forskjellige fiskesorter som laks, ørret, makrell, eller uansett andre typer fisk. De er ungdommen selv som bestemmer.

Lasse Sørnes forteller at de ikke legger noen føringer på skoleelevene.

– Ungdom er frittenkende og tenker utenfor de rammene vi voksne gjerne har. Og det merker vi. De imponerer og de har ideer som er kjempegode, som vi kan ta med videre.

Han har ingen konkrete tall, men har fått tilbakemelding på at det er noen som har startet på utdanning innen havbruk etter å ha vært med på dette prosjektet. Og de ser det selv på at antall søknader til sommerjobb hos Grieg Seafood har økt.

Elevene konkurrer om beste prosjekt

Elevene som deltar på prosjektet konkurrerer også om flere priser.

– Vi kårer vinnere, både beste leder, beste team og Mat til verden 2015, forteller Sørnes.

Vinnere av Mat Til Verden 2015 ble The Blue Arctic - Kingcrabs, som vant på grunn av et godt gjennomtenkt produkt, fantastisk prestasjon, logo og modell. De hadde også en gjennomtenkt miljøprofil, samt et fokus på å bruke alt av produktet. På vinnerlaget er Peter, Nickolay, Tore, Karl Martin, Johanne og Vårin.

Beste Team, som er prisen til de som samarbeider best gikk til North Salmon, og den fikk de for meget profesjonell prestasjon med meget innovative løsninger innen lakseoppdrett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mat Til Verden 2015

Vinnere av Mat Til Verden 2015 ble: The Blue Arctic – Kingcrabs. Vinnerlaget består av: Peter, Nickolay, Tore, Karl Martin, Johanne og Vårin.

Foto: Lasse Sørnes / Grieg Seafood

Beste leder

Den som vant konkurransen om å være den beste leder er Maiken Pedersen.

– Det var veldig artig å presentere vårt prosjekt til juryen. Jeg var nok litt nervøs, men når jeg kom i gang så var det artig og det gikk bra, sier jenta som ble veldig overrasket over å bli kåret til den beste leder under dette prosjektet.

– Jeg var ganske overrasket siden jeg i utgangspunktet ikke var leder på gruppa, men veileder og assistent. Så det var i grunnen veldig uventa, men utrolig artig. Jeg liker at ting blir gjort og at det er kontroll, så det var nok derfor tok jeg lederrollen.

Lasse Sørnes i Grieg Seafood Finnmark er strålende fornøyd med elevene, og håper at dette kan bidra til mer kunnskap om oppdrett og havbruk, og ikke minst fremtidig rekruttering til havbruksnæringa.

– Vi har fått mye skryt fra elevene og lærere. Og vi må bare skyte av de. Vi synes at løsningene som ble vist var utrolig spreke. Flott ungdom, slår han fast!