Skipper-Sandra klar for politiske farvann

Som kvinnelig fisker har Sandra Andersen Eira opplevd kjønnsdiskriminering på nært hold. Nå vil hun ta med seg sine erfaringer inn i politikken.

Sandra Andersen Eira

Sandra Andersen Eira har selv følt på kjønnsdiskriminering i sitt yrke som fisker. Det er en sak hun brenner for.

Foto: Kristin Forland / NRK

– Det viktigste for meg er fiskeripolitikken. Jeg opplever at det er mange utfordringer på dette området både som sjøsame og som norsk statsborger. En annen ting er diskriminering, både når det gjelder kjønnsdiskriminering og diskriminering mot samer, sier Sandra Andersen Eira.

Eira ble landskjent da hun fortalte om diskriminering mot kvinner på havet.

Da Norske Samers Riksforbund i Ávjovárre valgkrets hadde nominasjonsmøte onsdag kveld, havnet Eira på tredjeplass, skriver Ságat. Aili Keskitalo topper listen, etterfulgt av Mathis Nilsen Eira.

Vil bruke sin stemme

Hun forteller at hun i mange år har vært opptatt av politikk generelt, og samepolitikk spesielt.

– Jeg er fisker og kommer fra en familie med både reindriftssamer og sjøsamer. I tillegg bor jeg i Finnmark som har sine utfordringer.

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo, sier hun er strålende fornøyd med å få Eira på laget.

– Jeg synes det er veldig flott å ha en ung kvinnelig fisker fra Porsanger med på NSR-laget inn mot valget, sier Keskitalo.

Hun forteller videre at da Eira etablerte seg som fisker viste hun hva hun var god for.

– Det er ikke mange som tar det valget. Hun har stått frem med at det ikke bare har vært lett heller. I politikken trenger vi både erfaring og fornyelse, dermed blir hun et viktig bidrag til den flotte lista vår, sier Keskitalo.

Aili Keskitalo

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo, sier hun håper Eira kan komme med nye ideer, perspektiver og tanker til partiet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Klar for utfordringen

Den ferske politikeren sier lista med ting hun engasjerer seg for er lang.

– Da er det bedre å bruke sin stemme, enn å sitte hjemme og være provosert over ting man skulle ønske var annerledes, fastslår Sandra.

– Jeg er veldig beæret og glad over at folk har så stor tillit til meg, spesielt siden politikk er nytt farvann for meg.

Den tidligere sametingspresidenten Aili Keskitalo, forteller at de ble bedre kjent med Eira på nominasjonsmøtet. Hun sier Eira fremstår som lidenskapelig engasjert.

– Sjøsamiske rettigheter er en veldig viktig sak for oss i NSR, og her kan Eira bidra mye. Hun er også svært opptatt av fornorskningspolitikken, sier Keskitalo.

Sandra Andersen Eira er ikke bekymret for å være en nybegynner i politikken.

– Jeg føler meg klar, og er spent på fortsettelsen.

Sandra Andersen Eira

Sandra Andersen Eira gleder seg til å ta fatt på nye utfordringer. Denne gangen beveger hun seg ut på politiske farvann.

Foto: Kristin Forland / NRK