NRK Meny
Normal

Skiferbrudd forsøples: – Vi har klart å spore opp eierne av flere av tingene

Norges beste skiferbrudd er blitt avfallsplass. Alta skiferbrudd har tatt opp kampen om miljøet, og har nå trolig sporet opp flere av eierne.

Flere steder i Alta blir den verdenskjente altaskifteren hentet ut. Den er kjent for sin mørke farge og suverene kvalitet, og er brukt på Fisketorget i Bergen og i Nordlysbadet i Alta.

Men ved bruddene i Peska, Detsika og i Langvannet har det i en årrekke foregått en forsøpling, meldte NRK fredag.

På rekke og rad står gamle busser, biler og anleggsmaskiner, utbrente campingvogner, inventar fra hus og hytter og annet avfall som ikke er lov å dumpe i naturen.

Alta skiferbrudd har inngått et samarbeid med Alta kommune og Finnmarkseiendommen, for å få bukt med forsøplingen.

Registrerings- og motornummer på de fleste bilene og anleggsmaskinene er funnet, og de har allerede klart å spore opp flere av eierne, skriver Dagbladet.

– Vi er i ferd med å spore opp hvem som eier tingene som er dumpa, og det er mye av det vi har klart å spore. Jeg tror ikke folk skjønner at det er mulig å spore hvem som eier tingene. Nå vil de få beskjed om å hente det, eller så får de regninga når kommunen starter opprydninga, sier daglig leder i Alta skiferbrudd, Willy-Einar Hågensen til avisen.

Skiferbruddene er både arbeidsplassen til en rekke mennesker, men også populære turområder. Til NRK har Hågensen en klar oppfordring.

– Dersom du vedkjenner deg noe som er dumpet i skiferfjellet, bør du ta tak og få det fjernet snarest.