Hopp til innhold

Skal selge dopapir og skruer for ti millioner i året

Et tjuetalls bedrifter har sikret seg millionkontrakter knyttet til driften av Goliat-plattformen som er på vei til Hammerfest. Totalt trengs varer og tjenester for en milliard kroner i året.

Tools i Hammerfest vil tjene godt på Goliat, når riggen ankommer i april.

Gunnar Eriksen i Tools i Hammerfest er en av mange bedrifter som ser lyst på fremtiden nå som Goliat er på vei.

– For vår del er det veldig kjærkomment i disse nedgangstider i oljeindustrien. I kroner og øre vil det kanskje bety ti millioner per år, sier Gunnar Eriksen som er daglig leder på Tools i Hammerfest. Bedriften skal levere alt fra toalettpapir og verktøy, til fallsikringer og verneutstyr.

Mange bedrifter i regionen har merket godt at Statoil bruker mindre penger, men nå er optimismen på full fart tilbake i byen som i årevis har levd godt på Snøhvit-utbyggingen.

– Dette vi har trent på i årevis

Den 64.000 tonn tunge Goliat-riggen er ventet til Hammerfest 12. april, og da begynner alvoret for de mange leverandørene i byen. ENI som eier Goliat og skal drifte det første oljefeltet i Barentshavet er opptatt av å handle lokalt.

Øyvind Solberg ENI Hammerfest

Øyvind Solberg i ENI Hammerfest er spent på å komme i gang med driften av Goliat.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det som kan plasseres og leveres lokalt skal også gjøre det, og vi begynner nå å få på plass alle våre nøkkelleverandører som har fått kontrakter i løpet av de siste to årene, sier Øyvind Solberg. Han begynte selv i ENI for fem år siden, og Goliat har hele tiden vært målet for øyet.

– Vi har varmet opp i mange år, også kommer den store finalen nå om to måneder. Så er spørsmålet om vi har trent og varmet godt nok opp, sier Solberg som er en av rundt 40 personer i ENI Hammerfest. Om to måneder blir de tre ganger så mange for å gjøre alt klart.

Skaper ny optimisme

Arvid Jensen i paraplyorganisasjonen for leverandørene Petro Arctic er veldig glad for at riggen med en planlagt levetid på 15 år nærmer seg.

– Det er en nasjonal sak at vi får den første oljeinfrastrukturen i Barentshavet på plass. Og for leverandørindustrien vil det være mange arbeidsplasser, og en vekst i omsetningen som gjør at man ser positivt på utviklingen, sier Jensen.

Det bekrefter Gunnar Eriksen i Tools. Han gleder seg.

– Det har vært litt tungt. Statoil har jo stengt sine kraner og det rammer alle bedriftene, men nå er det god stemning.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark