NRK Meny
Normal

Skal du ut på tur? Nå blir det snøskredfare

– Man bør ha gode kunnskaper om å vurdere skredfare dersom man skal ferdes i bratte områder, sier NVE.

Kurs om snø og snøskredfare

Bildet er fra et kurs om snø og snøskredfare. fra og med i kveld bør folk som skal ferdes i bratte landskaper være forsiktig.

Foto: Elias Engevik / NRK

I Alta, Kåfjord, Tromsø, Balsfjord og Lyngsalpan melder direktoratet om snøskredfare på nivå 3, altså betydelig snøskredfare, skriver NTB.

Til NRK beskriver Karsten Müller, snøskredvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), skredfaren som «betydelig»:

– Dette betyr grad tre på en skala fra én til fem. Dette betyr at vi venter omfattende, ustabile forhold. Man må regne med at én enkelt skiløper kan løse ut skred, og i enkelte tilfeller der det kommer veldig mye nysnø, kan det også gå naturlig utløste skred, sier han.

– Ha kunnskap

Det er værforholdene den siste tiden og gjennom helgen som fører til skredfaren, påpeler Müller.

– Vi har vært gjennom en kald og fin periode med lav snøskredfare. Nå ventes snøbyger som vil komme inn med nordlig vær. Dette vil dumpe nysnø på et relativt ustabilt snødekke, og bidra til økende snøskredfare fra og med i kveld, fredag, og utover helgen, sier han.

Müller sier også at folk som skal ferdes i fjellet i skredutsatte områder, bør være erfaren i å vurdere snøskred dersom man oppsøker bratt terreng.

Med dette menes terreng i over 30 graders helling:

– Skal du ut i bratte landskaper bør du ha god kunnskap i å vurdere snøskredfaren og du bør ta gode veivalg og navigere deg rundt farlige områder, sier Müller.

I nord og sør

Andre steder er det moderat skredfare. Dette gjelder Senja, Tamokdalen, Bardu og Narvik i nord, og Voss, Hallingdal, Røldal og Rauland lenger sør i landet.

Varsom.no eller kan du få informasjon om skredfarlig terreng.