Skadeskutt bjørn – Ikke oppsøk området

Politiet advarer folk mot å oppsøke Bergebydalen i Øst-Finnmark etter at en bjørn er blitt skadeskutt i området. – Kan være farlig for folk, sier Statens naturoppsyn.

Bjørn i Bergebydalen

Disse to bjørnene ble fanget opp på et viltkamera i begynnelsen av august etter at lokale bønder har mistet 50 sauer til slagbjørn. Nå er en bjørn skadeskutt i området.

Foto: fra viltkamera

– Vi fraråder folk mot å ferdes i området, sier operasjonsleder hos Øst-Finnmark politidistrikt, Torfinn Halvari.

Halvari forteller at det har vært et fellingslag ute på jakt etter en bjørn i natt og i morgentimene i dag

– Klokken halv 7 i dag tidlig fikk vi melding om at en skutt bjørn angivelig var skadeskutt, sier Halvari.

Forsøker å verne turgåere

Området i Bergebydalen Nesseby kommune der bjørnen har blitt skadeskutt er et utfartsområde, blant annet for bærplukkere.

Sauekadaver

I juli ble det kjent at en bjørn har drept og spist av flere titalls sauer i nabokommunen Tana.

Foto: Privat

– Vi har innsatsleder på stedet sammen med Statens naturoppsyn som skal se på forholdene der og ivareta sikkerheten på dem som er på tur i området, forteller Halvari.

Den ordinære lisensjakta ble avsluttet i forrige uke, men Fylkesmannen i Finnmark har gitt et jaktlag en utvidet fellingstillatelse. Det etter at minst to bjørner har drept mer enn 50 sauer i området i sommer.

– Nå har skadefellingslaget opptatt forfølging av bjørnen, så får vi håpe at de klarer å finne den og får avlivet den, sier Halvari.

Laster Twitter-innhold

Har funnet blod etter skadeskyting

Det er beitelaget i Nesseby som har fått fellingstillatelse på en bjørn som har vært i området i lang tid.

– De har vært på stedet og konstatert at det er blod og positiv skadeskyting, forteller Halvari til NRK.

Statens Naturoppsyn (SNO) har tidligere sagt til NRK at de mistenker en og samme bjørn for å stå bak sauedrap også i Nabokommunen Tana, der flere titalls sauer også er bekreftet tatt av bjørn.

I tillegg ble det utstedt fellingstillatelse på en bjørn i Pasvik, på andre siden av Varangerfjorden. Denne bjørnen ble 1.august skutt.

– Kan gå til angrep

Magne Asheim

Magne Asheim i Statens Naturoppsyn sier det er gitt fellingstillatelse på en bjørn i Bergebydalen i Nesseby.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Påskutte bjørner kan bli fryktelig gretne og vil forsvare seg. I verste fall kan de gå til angrep på dem som kommer etter den.

Det forteller Magne Asheim i Statens naturoppsyn (SNO).

– Det er derfor politiet nå ber folk om å holde seg unna. En skadeskutt bjørn kan være farlig for folk. Den vil forsvare seg, sier Asheim.

Hvis det blir nødvendig vil en hundepatrulje fra SNO ankomme Bergebydalen senere i dag, for å bli brukt i det videre søket. I mellomtiden er det lokale hunder i Nesseby som benyttes til sporing av bjørnen.

Laster kart, vennligst vent...