NRK Meny
Normal

Sju kilo valgkort på avveie

472 valgkort uten adresse ligger dumpet på servicekontoret. De ansatte tviler på at innbyggerne vil komme og hente de selv.

Valgkort uten adresse

Hvis velgerne vil ha valgkortene må de per dags dato komme å hente de selv.

Foto: Maia Hætta / Kautokeino kommune

Det er Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har sendt ut valgkortene, som kun inneholder navn på mottaker og kommune.

Maia Hætta ved servicetorget i Kautokeino sier de er usikker på hvordan de skal håndtere saken.

– Forventer ikke at folk kommer selv

Språkkonsulent Maia Hætta

Maia Hætta ved servicetorget i Kautokeino kommune

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Egentlig har vi mest lyst til å sende de tilbake til departementet, men jeg vet ikke hvor hensiktsmessig det er. Vi har tatt kontakt med dem og de foreslo at vi skulle gi beskjed til folk i bygda at de ligger her, så folk kan komme hit å hente forteller Hætta.

Kautokeino er jo en stor kommune. Kan man forvente at folk skal komme å hente valgkortet?

– Nei, vi forventer det ikke. Det er opp til folk selv hva de ønsker å gjøre, klargjør Hætta.

Kan stemme uten valgkort

Foreløpig kunne ikke departementet forklare eller komme med en endelig løsning på situasjonen. Hætta og de andre opplyser imidlertid om at man ikke må ha med valgkortet når man skal stemme.

– Hvis man stemmer i sin hjemkommune så må man ikke ha kortet, men man må ha legitimasjon. Dersom man skal forhåndsstemme så kan det være greit å ha det med, det vil gå litt fortere informerer Hætta.

Samme svaret gir Kommunal- og moderniseringsdepartementet på NRK sin henvendelse.

«Kommunal- og moderniseringsdepartementet beklager denne hendelsen og er i dialog med Posten for å finne ut av hva som har skjedd. Vi vil likevel minne om at man ikke trenger valgkortet for å stemme ved høstens valg. Det holder at man tar med legitimasjon.»