Siktede i dobbeltdrapet i Kirkenes skal avhøres i dag

Politiet mener at siktede i dobbeltdrapet i Kirkenes nå er i stand til å kunne gjennomføre avhør. Han vil bli forsøkt avhørt i dag.

Drept i Kirkenes

Den siktede ektemannen skal nå være klar for å bli avhørt av politiet

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Han vil også framstilles for varetektsfengsling i løpet av morgendagen. Det er for øvrig ingen endringer i siktelsen, sier etterforskningsleder Torstein Pettersen i en E-mail til NRK.

37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble drept i sitt hjem i Kirkenes natt til mandag den 30. august. Politiets teori er at 59-åringen forsøkte å ta livet av seg selv etter at han hadde skutt sin kone og stesønn.

Forsøkte å skade seg selv

Den siktede mannen brukte ei jakthagle til å skyte familien, men etterforskningsleder Torstein Pettersen har tidligere ikke ønsket å si hvor mange skudd som ble avfyrt i leiligheten. NRK får opplyst at den siktede mannen har vært registrert i jegerregisteret siden 1982, men at han ikke har betalt jegeravgift siden 2007.

Den tiltalte har ikke vært avhørt tidligere på grunn av hans helsetilstand. Mannen har den siste tiden vært innlagt ved St.Olavs Hospital, men ble flyttet til Universitetssykehuset i Tromsø for kort tid siden.

Politiet jobber fortsatt bredt med både taktisk og teknisk etterforskning og har avhørt om lag 50 vitner.

Usikker på hva som har skjedd

Et risikoverktøy mot partnervold som politiet er pålagt å bruke, ble ikke benyttet før dobbeltdrapet i Kirkenes. Politiet tok ikke i bruk SARA, Spousal Assault Risk Assessment Guide, da den 37 år gamle kvinnen oppsøkte dem, sier påtaleansvarlig for Finnmark politidistrikt Morten Daae.

– Nå brukes det ikke i alle tilfeller hvor folk tar kontakt med oss. Vi oppfatter at henvendelsen i utgangspunktet gjaldt andre ting, slik at i dette tilfelle ble ikke verktøyet brukt.

Politimesteren har bedt om at de blir gransket av Spesialenheten.

Justisdepartementet varslet i vinter at innsatsen mot vold i nære relasjoner skal trappes opp. Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) sa til NTB i februar at departementet har «sendt kraftige signaler til politiet om at etaten må gjøre mer for å forebygge partnerdrap».

For to uker siden sa statssekretær Ove Vanebo (Frp) i et skriftlig svar til NRK at Politidirektoratet (POD) vil følge distriktene tett fremover for å sørge for at verktøyet blir brukt.