Hopp til innhold

Sier ja til oppdrettsøkning

– Jeg er overrasket og fryktelig skuffet, sier venstrepolitiker Trine Noodt om at Alta kommune nå har sagt ja til at Norway Royal Salmon (NRS) kan få doble antall oppdrettsfisk på sin lokalitet på Mortensnes i Altafjorden.

Oppdrett

FÅR DOBLE: Oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon får klarsignal fra Alta kommune til å øke biomassen i et oppdrettsanlegg i Altafjorden.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Trine Noodt

Gruppeleder for Alta Venstra, Trine Noodt er skuffet over formannskapets oppdretts-ja.

Foto: Robin Mortensen

For fire år siden hadde kommunestyret i Alta fått nok av rømt oppdrettslaks i Altafjorden. Av frykt for villaksen i Altaelva sa et enstemmig kommunestyre nei til mer oppdrettslaks.

Nå sier formannskapet i kommunen ja til at oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS) skal få doble antall oppdrettsfisk på en lokalitet som ligger fem kilometer unna grensen til en nasjonal laksefjord.

Oppdrettsanlegget kan dermed bli fylkets største, med 7200 tonn oppdrettsfisk.

– Prinsipiell dreining

Ordførerkandidat for Alta Venstre, Trine Noodt, er svært skuffet over vedtaket, og frykter at det er en prinsipiell dreining i holdningen til oppdrett i Altafjorden.

– Det er en oppmykning i holdningen i forhold til økning, og det å ta risiko i forhold til å bevare villaksen.

– Jeg er veldig skuffet over mine kolleger i formannskapet. Jeg syns man skal stå fast ved de holdningene man har i forhold til økning. I tillegg har de andre partiene godtatt en økning uten å konsekvensutrede det, og det er ille, sier Noodt.

Laila Davidsen

Ordfører i Alta, Laila Davidsen (H) beklager at kommunene selv ikke bestemmer over oppdrettsvolum i egne fjorder.

Foto: Robin Mortensen

Høyre-ordfører i Alta, Laila Davidsen, sier at ved å si ja, så kan kommunen kreve strengere miljøkrav av oppdrettsselskapet.

– Det stemmer at kommunen har ønsket et føre-var-prinsipp. Men så viser det seg at nasjonal politikk er utformet slik at kommunene ikke selv har mulighet til å si nei. Nå prøver vi i stedet å ha en god dialog med næringa, og også stille de kravene vi mener er viktige å stille for at man skal kunne tillate en økning. Det vi har sagt nå, er at det skal drives oppdrett med grønne konsesjoner, og det tror vi vil være tryggere for villaksen, sier Davidsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Oversiktsbilde Alta, sett fra Saga

Her renner Altaelva ut i fjorden.

Foto: Marte Lindi

– Blir overkjørt av staten

Davidsen forklarer at den grønne konsesjonen innebærer at laksen er steril, og at det er ekstra strenge lusekrav. I tillegg stiller formannskapet krav om at nabolokaliteten til den som nå skal dobles, må trekkes tilbake, slik at ikke belastningen for området blir så stor.

– Hvorfor prøver man ikke å si nei, hvis man egentlig ikke ønsker oppdrettsøkning?

– Det har Alta kommune gjort tidligere. For et par år siden svarte vi nei til en søknad om økning. Men da ble vi overprøvd av Fiskeridirektoratet som sa ja. Så beslutningsmakten ligger egentlig ikke hos kommuene per i dag, og det er noe jeg beklager. For jeg skulle ønske at alle kommuner i Norge hadde egen råderett over sjøområdene sine.

– Nei bør være nei

Flere stiller seg svært kritiske til økningen i høringssvar til kommunen, deriblant Naturvernforbundet, Sjøsamiske fiske og fangstorganisasjon og
Alta laksefiskeri interessentskap.

– Jeg syns det er en defensiv holdning, i stedet for å synliggjøre hva folk i Alta syns om å ta vare på fjorden sin. Og selv om det eventuelt ikke utgjør noen forskjell uansett hva vi sier, så mener jeg det er viktig å si nei hvis man faktisk mener nei, sier Noodt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark