Hopp til innhold

Setter ut valper for å redde kritisk truet fjellrev

Selv om fjellrevbestanden har økt nasjonalt, er det fare for at arten kan dø ut i Finnmark. I år har Miljødirektoratet kun funnet to individer på Varangerhalvhøya.

Fjellrev

Situasjonen til fjellreven på Varangerhalvøya er kritisk.

Foto: Arild Landa

– Fjellreven i Norge er kritisk truet, og det har den vært i helt siden den ble fredet for mange år siden, sier seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Jan Paul Bolstad.

De siste 15 årene har direktoratet jobbet med tiltak for å øke den nasjonale bestanddelen av fjellrev. I den ferske rapporten «Fjellrev i Norge 2017», som Norsk institutt for naturforskning (NINA) har laget på oppdrag for direktoratet, kommer det fram at at dette arbeidet har båret frukter.

I Sør- og Midt-Norge har det vært flere kull av fjellrev i år enn i fjor, men i Troms og Finnmark er situasjonen derimot prekær.

Fjellrev

Kun to fjellrever ble funnet på Varangerhalvøya nasjonalpark i Finnmark.

Foto: JONAS RYDEN / NRK

Så langt i år har de kunnet funnet to fjellrever på Varangerhalvøya nasjonalpark i Finnmark. Her er fjellreven i ferd med å forsvinne.

– Å miste fjellreven vil være et stort tap for det biologiske mangfoldet, og hvilken effekt det vil ha på økosystemet er vanskelig å si. Derfor gjør vi nå tiltak.

Første gang nord for Salten

Direktoratet ut 29 valper som de håper skal øke bestanddelen på Varangerhalvhøya.

– Vi håper disse tiltakene vil få bestanddelen til å øke. Det er første gang vi setter ut fjellrev i disse områdene, sier Bolstad.

– Arbeidet starter i februar 2018. Vi har en avlsstasjon i Midt-Norge, hvor det fostres frem fjellrev. Det er de som vil bli fraktet opp til Varanger.

Seniorrådgiver Jan Paul Bolstad i Miljødirektoratet

Seniorrådgiver Jan Paul Bolstad i Miljødirektoratet forklarer at dette kan få store konsekvenser for økosystemet.

Rødreven er skyldig

Én av grunnene til at fjellreven sliter i Finnmark er rødreven.

– Vi har sett at rødreven har tatt i bruk mange av de samme områdene som fjellreven. De har rett og slett utkonkurrert fjellreven.

Det er både tilgangen på mat og klima som får skylden for at rødreven nå tar over områdene til fjellreven. På Varangerhalvøya har det tidvis vært mye død rein, noe rødreven har nytt godt av.

– Derfor vil vi nå sette ut fôringsstasjoner slik at fjellreven har mat gjennom vinteren. Erfaring viser at rødreven er svært skeptisk til å bruke disse matstasjonene, så fjellreven får ha dem i fred, sier Bolstad.

Rødrev

Rødreven er en av de skyldige.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

De siste 15 årene har totalt 2700 rødrev blitt skutt, forteller han. Likevel har det ikke hatt en vesentlig betydning for bestanddelsstrørrelsen til fjellreven.

– Nå får vi bare håpe at lemenårene kommer tilbake. Da vil kanskje bestanddelen øke. Om det ikke gjøres noe, kan det hende at vi mister et fungerende økosystem, spesielt med tanke på smågnagere og de artene som de spiser igjen.