Hopp til innhold

Ser du reiret før du tråkker på det?

Her har du en god grunn til å følge stien og holde hunden i bånd: Norske fugler legger egg over alt, og det er ofte umulig å få øye på reirene.

Skogbunn med kamuflert reir av løvsanger

Tre-fire skritt foran fotografen har løvsangere gjemt reiret. Finner du det ikke? Se bildeserien lenger ned i saken for fasit.

Foto: Knut-Sverre Horn

Friluftsloven krever at du opptrer «hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet» ute på tur, men det er ikke så lett å ta hensyn til det man ikke ser.

– Fuglene kamuflerer reirene sine, eller de har godt kamuflerte egg som er helt lik steinene rundt. Mange arter smyger seg bort uten å gi lyd. Så det er veldig vanskelig for oss å vite hvor det er reir, sier Frode Falkenberg, rådgiver i Norsk ornitologisk forening.

Løvsanger

Løvsangeren hekker fra lavland til høyfjell, men ruger på bakken – også i skogen.

Foto: Jan Kåre Ness

Noen strå er nok skjul

På fjellet og i fjæra har ikke fuglene noe valg: De må hekke på bakken. Men også i skogen finnes det bakkerugere. En liten kvist, noen strå eller blader er nok til å skjule et reir med knøttsmå fugleegg.

Det betyr at du kan tråkke i stykker den skjøre starten på et nytt liv helt uten å vite det.

Test deg selv i bildeserien nedenfor. Der ser du et reir av Norges vanligste hekkefugl, løvsangeren. Hvor nært må du gå før du får en ide om hvor reiret ligger?

Skogbunn med kamuflert reir av løvsanger
Foto: Knut-Sverre Horn

Noen vil varsle

– Visse fuglearter er aggressive ved reiret og varsler hvis det nærmer seg et menneske eller en hund. Andre arter holder seg mer i skjul og satser på kamuflasjen. Men i ungeperioden vil nok også de varsle. Så vær litt oppmerksom på hissige fuglelyder, tipser Falkenberg.

Den enkle løsningen, som fungerer hele sesongen, er å gå på tur i faste traseer.

– Hvis man går på stier og veier som er godt etablert, vil man unngå å ødelegge reir, sier Falkenberg.

Sportsfiskere har en spesiell utfordring når de går i vannkanten: En art som smålommen legger reiret sitt der, og en rugende fugl vil snike seg vekk uten å lage oppstyr.

Hund i bånd

Frode Falkenberg

Selv hunder uten særlig jaktinstinkt er nysgjerrige nok til å ødelegge fuglereir, sier Frode Falkenberg.

Foto: Norsk ornitologisk forening

Mange opplever at hunden deres ikke viser noe jaktinstinkt eller interesse for fugl. Det er ingen unnskyldning for å ta lett på båndtvangen, mener Falkenberg.

En hund som snuser og krafser litt i bakken kan ført ødelegge et reir – uten at eieren har noen mulighet til å oppdage hva som egentlig skjer.

– Hunder har en ekstremt god nese og er veldig nysgjerrige, så de vil naturlig nok oppsøke fuglereir hvis de får ferten av dem. Jeg tror nesten hvilken som helst hund ville ha angrepet en dununge hvis den fikk muligheten til det – i alle fall lekt med den.

Reir av tjeld

Typisk kamuflasje: Eggene til tjelden går i ett med steinene i fjæra.

Foto: Knut-Sverre Horn

Kan forlate egg

Falkenberg understreker at hekkingen kan bli spolert selv om reiret ikke blir fysisk skadet.

– I eggleggingsfasen er fuglene sårbare, og mange vil sky reiret hvis de blir forstyrret. Da vil de vurdere reirstedet som ubrukelig og forlate eggene de har lagt.