NRK Meny
Normal

Ser du hodeskallen i nordlyset?

Fotograf Roger Johansen (40) fanget det noe spesielle motivet i nordlyset i Alta søndag kveld.

Nordlys i Alta

– Når nordlyset er på sitt sterkeste og flagrer over himmelen er det utrolig flott å se på, sier fotograf Roger Johansen. Se bilde i full høydeversjon lenger nede i saken.

Foto: Roger Johansen

– Jeg sto for meg selv i fjæra, det var et kraftig nordlys i går som bygde seg opp fra flere steder. Jeg satt kameraet på høykant og knipset et bilde. Jeg tenkte: «Oi, det var en hodeskalle der, hva skal dette bety?», sier Johansen.

Fotograferer i fullformat

I fire år har Johansen fra Alta fotografert nordlys, natur, dyr og fugler.

Med sitt fullformat Nikon med en fast 14 millimeter samyanglinse har Johansen fanget mange vakre nordlys.

Men søndagens fangst var av det spesielle slaget.

– Jeg begynte jo å lure på om det var et tegn at det kom fram en hodeskalle i nordlyset. Jeg sto der en halvtime til før nordlyset forsvant hen, og kjørte hjem uten problemer, sier han og ler.

– Hvorfor fotograferer du nordlyset?

– Siden jeg var liten gutt har jeg vært fascinert av nordlyset. Når nordlyset er på sitt sterkeste og flagrer over himmelen er det utrolig flott å se på, sier han.

Nordlys i Alta

Slik ser det ut når nordlyset flagrer over himmelen utenfor Alta.

Foto: Roger Johansen

– Du klarer deg med mobilkamera

Selv om han selv bruker dyrt fotoutstyr trenger man ikke mer enn et mobilkamera for å fange et sterkt nordlys, mener Johansen.

– Du klarer deg fint med et ordinært speilreflekskamera. Noen ganger blir det enkelt å fange nordlyset selv med mobilkamera når nordlyset er sterkt.

– Hvordan får man de beste bildene av nordlyset?

– Det meste er vel flaks. Du må ha vært ute og sett for deg gode plasser på forhånd. Så må du gamble på at nordlyset kommer mot deg. I går var det lett, siden nordlyset kom fra alle kanter. Her i Alta er det i grunn vanskelig å finne gode plasser å fotografere, da vi har et fjell som er i veien nordover, sier Johansen.