Hopp til innhold

Sender tonnevis av kveite fra Lopphavet til USA

At amerikanere har fått smaken på norsk kveite, har gitt ny giv til det lille kystsamfunnet Øksfjord i Finnmark.

Kveite fra Loppa

Kveitefangsten på fiskemottaket i Øksfjord pakkes godt før det sendes til USA.

Foto: André Bendixen/NRK

På fiskemottaket Polarctic Seafood i Øksfjord tar de hver uke imot tonnevis med kveite fra Lopphavet. Fisk som sendes fersk til USA, der den tre dager senere kan nytes på middagsfatet.

For det er flere enn bare nordmenn som har fått smaken på fersk kveite.

– Det kan godt hende at det blir julemiddag til amerikanerne, for alt jeg vet. Eller så går det til videreforedling i Amerika. Forhåpentligvis blir det julemiddag, sier formann ved Polarctic Seafood, Marius Olsen.

Marius Olsen, formann på Polarctic Seafood.

Marius Olsen, formann ved Polarctic Seafood, foran den dagsferske kveitefangsten.

Foto: André Bendixen/NRK

En ny tid

Det er nærmere bestemt mellom sju og ti tonn kveite som hver uke fraktes over Atlanteren, fra Øksfjord i Loppa kommune.

Tidligere solgte Polarctic Seafood kveita til et ustabilt marked i Europa, men i september i år begynte de å selge til USA i stedet. Fordi de er et av få fiskemottak i Norge som eksporterer kveite til Amerika, er prisene mer stabile og forutsigbare her.

– I Europa går det mye opp og ned, men på det amerikanske markedet får vi en sikrere pris. Det har nok sammenheng med mengden fisk som er tilgjengelig, sier Olsen.

Fisker Trygve Solar Johansen er en av de lokale fiskerne som leverer kveita rett fra Lopphavet. Han tror at eksporten til USA kan bety mye for kystsamfunnet.

– Vi har en forgubbing i dette yrket. Vi er ikke mange fiskere igjen her. Så jeg håper at unge krefter kommer til igjen, sier han.

Trygve Solvar Johansen

Fisker Trygve Solvar Johansen håper det nye markedet kan gi en oppsving for fiskeryrket i bygda.

Foto: Kai Erik Bull/NRK

Gode ringvirkninger

Marius Olsen, som jobbet på mottaket for første gang da han var 16 år gammel, ser også store muligheter i amerikanere med appetitt for hvitfisken.

– Jeg hadde ikke trodd det for ti år siden at det skulle leveres fisk til USA. Men det er en annen tid nå, enn for 15 år siden. Det er lettere å styre seg inn på det amerikanske markedet – spesielt med tanke på transport, sier han.

– Det betyr at vi kan holde kveiteprisen oppe til fiskerne. Det gjør at vi får flere båter som selger fisk til oss. Det blir ringvirkninger på hele plassen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark