Seks personer i sikkerhet etter å ha vært innesperret av snøras i Porsanger

– Alle seks personer og én hund er evakuert i sikkerhet, melder politiet i Finnmark på Twitter.

Snøskred Porsanger

Redningsskøyta Odin ligger nå på utsiden av skredet og lyser opp området. På bildet kan man se brøytebilen som er sperret inne, i likhet med flere andre biler.

Foto: Privat/Odin / Redningsselskapet

En brøytebil, to personbiler og en varebil med i alt seks personer er sperret inne mellom flere skred ved Skarvbergtunellen i flere timer sent fredag kveld. Tunnelen ligger mellom Olderfjord og Honningsvåg.

Skredene over E69 gikk i 20-tiden fredag kveld, like nord for tunnelen.

Men like før klokka 1 meldte politiet om at de seks personene samt én hund var evakuert i sikkerhet.

Laster Twitter-innhold

Redningsmannskaper igangsatte evakuering ved halv ett-tiden natt til lørdag. Redningsarbeidet var krevende.

– På grunn av skredfare kan det ta lengre tid en ønskelig for politi, brann og helse å få inn ressurser for å hjelpe ut personene, men vi jobber nå med saken, sa redningsleder Frode Iversen i Hovedredningssentralen i Nord-Norge til NRK.

Han sa videre at det ikke er meldt om personskader, og de innesperrede ventet i bilene sine.

– Det ble først meldt at bilene var tatt av skred, men det stemmer ikke, sa Iversen.

Det snør ved Skarvbergtunellen fredag kveld

Det snør ved Skarvbergtunellen fredag kveld og det meteorologene varslet fredag formiddag om kraftig lavtrykk i Nord-Norge.

Foto: Espen-André Nystad Hansen / Finnmark politidistrikt

Vanskelig redningsarbeid

Natt til lørdag var det politiet som koordinerte redningsarbeidet, og hadde løpende kontakt med personene som satt fast mellom snøskredene.

– Vi har vært i kontakt med dem som er innesperret i raset, og det går bra med alle sammen, sa politibetjent Espen-André Nystad Hansen i Finnmark politidistrikt.

Et redningshelikopter var også i området en periode, men måtte snu. Ifølge Hovedredningssentralen var det for mye turbulens og dårlig sikt som gjorde at de ikke kunne bidra i redningsarbeidet. Snøskredet gikk i et område, preget av svært bratt fjellparti.

Veistrekningen var helt sperret. Tidligere fredag formiddag ble det meldt OBS-varsel og stor snøskredfare i hele Vest-Finnmark, som følge av et kraftig lavtrykk. Fredag kveld blåser stiv sørvestlig kuling i skredområdet, samtidig er det en plussgrad og snøbyger.

Omfattende redningsaksjon

Redningsskøyta Odin og en Losbåt lå på utsiden av området i forbindelse med evakueringen.

NRK var i kontakt med redningsskøyta, der mannskapet fortalte at de brukte lyskastere til å lyse opp området, samtidig som de observerte situasjonen.

Også nødetater fra Nordkapp og Porsanger var på plass på hver sin side av skredområdet, men på grunn av skredfare og skred, var det utfordrende for mannskapene å komme fram.

Ifølge Radio Nordkapp var de seks som var innesperret i skredet i flere timer samlet inne i en brøytebil.

Hus evakuert i Honningsvåg

Fredag kveld ble også syv boliger i Honningsvåg evakuert, på grunn av skredfare. 19 personer må overnatte på alternative steder fram til tidligst lørdag morgen.

I Finnmark er også flere andre veier berørt av lavtrykket som har kommet inn over Nord-Norge.

Laster kart, vennligst vent...

Skarvbergtunellen ligger mellom Olderfjord og Honningsvåg i Vest-Finnmark. Området har bratte fjellpartier nært Porsangerfjorden. Området nord for Skarvberget regnes som svært rasutsatt. Derfor starter arbeidet med å bygge ny tunnel til sommeren som skal stå ferdig i 2021.