Hopp til innhold

Seks modige menn ble høytidelig hedret på Hopseidet

Godt over 200 mennesker var samlet på Hopseidet onsdag for å markere 70-årsdagen for tragedien som frarøvet seks fiskere livet, like før krigens slutt.

Toget på Hopseidet
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Tragedien på Hopseidet er en mørk del av norsk krigshistorie, og en historie som er viet liten plass i fortellinger om andre verdenskrig. Det er en historie om krigens herjinger i Finnmark, om dens råskap og sivilbefolkningens modige kamp for fedrelandet og for å overleve. Ikke minst er det historien om seks modige menn, sivilister beordret til vakttjeneste av den norske militære ledelsen, og de fikk aldri oppleve et fritt Norge igjen, sa sametingsrepresentant Jørn Are Gaski.

Både fylkesvaraordfører Bente Haug, assisterende fylkesmann Ingvild Aleksandersen, offiser Jan Einar Mikalsen, sametingsrepresentant Jørn Are Gaski, Gamvik-ordfører Inga Manndal og Lebesby-ordfører Stine Akselsen, holdt tale.

Ingen beklagelse

Statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet skulle egentlig ha kommet til Hopseidet i dag for å representere regjeringen, men måtte melde avbud på grunn av sykdom i familien. Assisterende fylkesmann Ingvild Aleksandersen leste opp en tale på vegne av Bø.

Ordfører, Inga Manndal

Ordfører, Inga Manndal og Gamvik kommune vil ha en beklagelse fra Forsvaret og regjeringen for det som skjedde på Hopseidet for 70 år siden.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Men det var ingen beklagelse å hente. Gamvik kommune vil ha en beklagelse fra Forsvaret og regjeringen for det som skjedde på Hopseidet for 70 år siden. Her ble seks lokale fiskere mishandlet og drept av tyske soldater bare to dager før krigen var over. Fiskerne ble bedt om å gå vakt for det norske militæret, men de visste ikke
en gang hva de skulle vokte. Og de hadde verken våpen eller uniform.

Seniorrådgiver Marita Hundershagen sier til NRK at Forsvarsdepartementet vil se nærmere på saken. De vil gå inn i de historiske faktaene før de bestemmer seg for om de skal komme med en beklagelse fra militæret og regjeringshold.

– Nå sier de at de skal utrede dette. De har allerede hatt sytti år å utrede dette på. Vi må ta en prat i familien om hva vi skal videre. Det kommer en reaksjon fra oss, det kan jeg si med sikkerhet, sier en av de etterlatte, Benn Sund Mikalsen.

Ekstra tragisk

Mens folk ellers i landet jublet i gatene over at krigen var over, var denne delen av Finnmark preget av ei dyster stemning og dyp sorg.

Den 6. mai 1945 var det gått en uke siden Hitler begikk selvmord i førerbunkeren i Berlin. Nazi-Tyskland var i ferd med å kapitulere. Rundt om i Norge hadde folk i all stillhet begynt å feire freden som alle visste sto for døren.

Men den tyske okkupasjonsmakten i Norge hadde ennå ikke gjort sitt. Den lille plassen Hopseidet i Øst-Finnmark skulle den nest siste krigsnatten få oppleve en av de mest brutale episodene under okkupasjonen.

Skyt ikke på sivilister, var bønnen 6. mai 1945. Det som gjør dette så ekstra tragisk er at skuddene falt kun 36 timer før tyskerne kapitulerte, og krigen var over.

– Her på Hopseidet var det en sersjant og to menige som var her å utgjorde en vaktstyrke. De får en ordre fra Oberst Dahl i Kirkenes om ta sivile som vakter, uten våpen og uten vern av Genèvekonvensjonen. De hadde ikke uniformer men de ble kommandert ut av det norske forsvaret for å gå vakt, og blir meiet ned forteller Benn Sund Mikalsen.

Seks modige menn fikk aldri fikk oppleve et fritt Norge.

Umulig å sende noen andre

Seniorrådgiver Marita Hundershagen sier at de fikk beskjed i går ettermiddag fra Statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet om at han ikke kunne dra likevel på grunn av sykdom i familien. Hundershagen sier det var umulig å få tak i noen fra sentralt hold.

Men som erstatning holdt assisterende fylkesmann, Ingvild Aleksandersen, en kortversjon av talen til statssekretæren under minnesmarkeringen, som ble holdt i ett-to tida onsdag.

Assisterende fylkesmann, Ingvild Aleksandersen

Assisterende fylkesmann Ingvild Aleksandersen leste opp en tale på vegne av statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Det synes ikke fylkesvaraordfører Bente Haug er godt nok. Haug sa i sin tale at de tyske ugjerningsmenn som i tillegg til å likvidere fiskerne også voldtok en kvinne i hennes barns påsyn, aldri er blitt stilt til ansvar for dette verken av tysk eller norsk rett.

Heller ikke norske myndigheter som beordret sivile inn i vaktstyrken ved Hopseidet har noensinne beklaget den feilvurdering som ble gjort.

Den norske stat skylder familiene i Hopsfjorden en unnskyldning. 70 år etter tragedien er det ennå ikke for seint. Vi lyser fred over de falnes minne.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark