Seks års fengsel for overgrep mot niåring

25-åringen hevdet at jenta fantaserte om overgrep fordi hun var oppmerksomhetssyk, men retten trodde ikke på ham.

Øst-Finnmark tingrett

SKJERPET: Øst-Finnmark tingrett mener 25-åringen begikk nøye planlagte overgrep mot sin slektning, som har slitt med selvmordstanker i ettertid.

Foto: Stian Strøm / NRK

Fredag dømte Øst-Finnmark tingrett mannen til seks års fengsel, ett og et halvt år mer enn det aktor krevde. Han er også dømt til å betale jenta 175.000 kroner i oppreisning.

Overgrepene omfatter seksuelle handlinger og minst tre tilfeller av seksuell omgang. Med ett unntak skjedde alle før jenta fylte ti år.

Mor fikk mistanke

Eli Nessimo

Aktor Eli Nessimo ba om fire og et halvt års fengsel, men retten skjerpet straffen betydelig.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Det var moren hennes som oppdaget at jenta hadde endret seg, og som spurte om noen hadde begått overgrep mot henne. Også andre vitner hadde merket seg at jenta hadde endret væremåte i tida for overgrepene. Disse vitnene styrker jentas forklaring, som ifølge retten var svært troverdig.

«Fornærmede fremstår som moden for alderen og har et godt utviklet språk. Forklaringen fremstår som fri, nøktern og åpenbart vanskelig for henne», skriver dommer Kåre Skognes.

Det var ingen fysiske bevis for overgrepene, og 25-åringen nektet all skyld.

Angst og selvmordstanker

Jenta er sterkt preget av det hun har vært igjennom, og fryktet at tiltalte vil drepe henne om hun sier noe.

Hun har en generell angst, sliter med selvmordstanker, og bruker å gjemme seg når hun har det vanskelig, ifølge et vitne.

Hun har vanskelig for å konsentrere seg og sliter på skolen og i dagliglivet.

Overgrepsbilder

25-åringen hevdet i retten at han syntes sex med barn var «helt sykt», men det stemmer dårlig med det politiets analytiker fant på PC-en hans.

Han hadde gjort flere ulike søk etter kombinasjonen av barn og sex. På harddisken lå det 19 bilder av overgrep og en filmsnutt som viser voldtekt av et barn som ser ut til å være i førskolealder.

Særlig skjerpende

Ove Akselsen

Forsvarer Ove Akselsen ba om frifinnelse, men klienten hans ble ikke trodd i retten.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Saken er spesielt alvorlig fordi 25-åringen har misbrukt slektskaps- og tillitsforholdet til jenta, ifølge dommen. Retten mener overgrepene er «nøye planlagt og manøvrert med et fast forsett over flere måneder».

Det er også skjerpende at han har truet jenta med at hun ble ansvarlig dersom hun røpet noe slik at han ble avslørt og kom i fengsel.