Hopp til innhold

Sebastian ble systematisk mobbet i to år, men han er langt fra alene

Fylkesmannen i Finnmark har opplevd en kraftig økning i klagesaker om mobbing i skolen. For Sebastian Olsen (18) er nå et to år langt mobbemareritt kanskje over.

Sebastian Olsen

– Mobbing er ikke så lett å se i dag – før kunne man se at noen ble plaget på skolen, men nå er alt mye mer gjemt bort, sier Sebastian Olsen, som selv har blitt mobbet i to år.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

– Det er nesten blitt kult å mobbe nå. Vennegjenger bruker chattetjenesten Kiwi, der man kan skrive anonyme meldinger: «Se hva jeg skrev, personen ble sikkert lei seg nå». Så står de andre rundt og sier: «Bra jobba!», sier Sebastian Olsen (18).

Fysisk og anonym mobbing

Han har opplevd massiv mobbing både på nett og fysisk etter at han flyttet fra den lille bygda Klubbukt og inn til Hammerfest for å gå på skole.

– Det er jo både direkte mobbing og indirekte mobbing, i form av anonyme meldinger på forskjellige chattetjenester, som Kiwi, som er blitt stort.

– Mobbing er ikke så lett å se i dag – før kunne man se at noen ble plaget på skolen, men nå er alt mye mer gjemt bort. Og det er vanskeligere å få gjort noe med det, sier Olsen.

Dyster statistikk for Finnmark

Men Sebastian historie er ikke enestående i Finnmark. Utdanningsdirektør Lisbeth Isaksen har nemlig en dyster statistikk.

Lisbeth Isaksen

Lisbeth Isaksen, utdanningsdirektør i Finnmark.

Foto: Trond Magne Henriksen, FFK

– Fra 2014 til 2015 har antall klagesaker til fylkesmannen økt fra 9 til 45. Det er en formidabel økning, og vi ser at mange har en bevissthet rundt den muligheten man har for å klage.

– Skyldes denne økningen større bevissthet og ikke at det er flere mobbesaker?

– Jeg tror det handler om større bevisstgjøring, sier Isaksen.

Stor variasjon mellom skolene

Det er ikke alle steder mobbesaker blir handtert like godt. Utdanningsdirektør Isaksen forteller at det er stor variasjon fra kommune til kommune.

– Noen skoler er flinke, og får ting til rundt hver enkelt elev, mens andre strever og lager vedtak og tiltak som omhandler hele skolen og klassen. Men i mobbesaker skal det gjøres tiltak rettet mot eleven direkte. Der er det mye å lære for enkelte, sier Isaksen.

God respons etter avisintervju

Etter at Sebastian Olsen fortalte sin historie først i Finnmark Dagblad har responsen utelukkende vært positiv.

– Det har vært tøft tidligere. Men jeg har holdt holdet høyt og kommet gjennom dette. Jeg har sagt til meg selv at dette er bare dem som ikke har det så bra med seg selv.

– Jeg har fått mange meldinger på Facebook og folk har sendt SMS og ringt meg. Det har vært mye gode ord. Voksne folk har også fortalt hvordan dem ble mobbet da de gikk på skolen. Andre sier at jeg er sterk som går ut med dette i media, og at de aldri hadde turt det samme.

Hammerfest- Melkøya

Sebastian flyttet til Hammerfest for å gå på skole. Da startet mobbingen.

Foto: Allan Klo

Flere nyheter fra Troms og Finnmark