Satser 10 millioner på klatreparker i Russland

Investor Christian Ringnes etablerer nå seks nye klatreparker i Russland. Til tross for mange tidligere feilslåtte norske investeringer, og at den norske forretningsmannen Atle Berge er utvist.

Bygging av klatrepark Kirovsk

POPULÆRT: Norske klatreparker er på kort tid blitt populært i Russland.

Foto: Bård Wormdal

Ved alpinanlegget i Kirovsk på Kolahalvøya etableres Norway Park, som kan tilby luftige opplevelser. Et av tilbudene er å henge under en vaier fra en plattform oppe i alpinbakken til enden av bakken. En annen attraksjon er å klatre i taustige opp en 11 meter høy plattform og deretter hoppe utfor, festet til et rep som bremser farten.

Fra en plattform 11 meter over bakken

HØYT OVER BAKKEN: Plattformen er 11 meter over bakken.

Foto: Bård Wormdal

Det var gründeren Hans Christian Wilson, som har bygd opp en rekke klatreparker på Østlandet, som fikk ideen.

– Nå er jeg veldig glad i å stå på ski da. Jeg var i Kirovsk på ski for tre år siden. Da så jeg at det var et anlegg som hadde potensial, men hvor det var mye gammelt utstyr, heiser og sånne ting.

Hans Christian Wilson

Hans Christian Wilson står bak selskapet Høyt og Lavt. Nå skal det opprettes seks nye klatreparker i Russland.

Foto: Tom-Richard H. Olsen / NRK

– Etter det har det lokale gruveselskapet investert veldig mye i nytt skianlegg. De har kjøpt fra Sveits, skikkelig bra greier. Det er et flott område. De satser på turisme. De har fått opprettet flyplass. De har pusset opp noen hotellanlegg, sier Hans Christian Wilson.

Går med overskudd

Wilson driver i samarbeid med russiske partnere klatreparker i St. Petersburg som går med overskudd. I tillegg er det nå bygd en klatrepark i Petrozavodsk, og det skal bygges en park i Moskva.

I Kirovsk bygges også en bar, både for en stopp i alpinbakken og for brukere av klatreparken. Totalt er det nå investert vel 10 millioner kroner, hovedsakelig av den norske investoren Christian Ringnes.

Christian Ringnes

Investor Christian Ringnes er den som hovedsaklig står bak finansieringen av klatreparkene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Opplæring i Norge

Den lokale ledelsen i Kirovsk har fått opplæring i Norge. Daglig leder av Norway Park Kirovsk, Kirill Tsjarov, har stor tro på prosjektet, som nå står foran offisiell åpning.

– Dette er populært fordi det er noe nytt. Det gir folk en ny opplevelse, sier Kirill Tsjarov.

Med direktefly fra Moskva og St. Petersburg er Russland det viktigste markedet. Håpet er også å få besøkende fra Norge, Finland og Sverige. Selskapet er ikke skremt av at den norske forretningsmannen Atle Berge nylig ble utvist fra Russland.

– For det første er vi en liten virksomhet. Det er ikke store volum vi driver med. Dessuten skjer det jo ting enten det er i Russland eller andre steder i verden.

– Hva som er det bakenforliggende her, det vet jeg ikke. Det er ikke noe jeg har tenkt så mye på, sier Hans Christian Wilson.

Lokalt er det er et ønske om at grensesonen mellom Norge og Russland skal bli utvidet slik at alle finnmarkinger enkelt kan skaffe seg visum for å besøke anlegget.

Hopping med tau

Hopping med rep er en av aktivitetene.

Foto: Bård Wormdal