Hopp til innhold

Sanksjoner mot Russland rammer norske arbeidsplasser

Den svake russiske økonomien, kombinert med vestlig sanksjonspolitikk, rammer bedrifter som er avhengige av også russiske oppdrag.

Kirkenes

Verkstedsbedriften Kimek i Kirkenes merker tydelig konflikten mellom Russland og Vesten. Oppdragene fra Russland har gått dramatisk ned i år.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det er min jobb som sjef å sørge for en sunn og god bedrift, men det er svært vanskelig å si opp dyktige ansatte som vi ville ha med videre, sier administrerende direktør i Kimek mekaniske verksted, Greger Mannsverk.

Greger Mannsverk

Direktør i Kimek, Greger Mannsverk, sier at konflikten med Russland rammer Nord-Norge hardest.

Foto: Morten Ruud

Tidligere hadde arbeiderne ved her fulle arbeidslister, spesielt med skipsoppdrag fra Murmansk.

Men svak russisk økonomi rammer Kimek hardt. Før ferien ble elleve ansatte sagt opp eller førtidspensjonert. Mannsverk gjør seg klar til å møte tøffe økonomiske tider.

– Konflikten rammer hardest i nord

– Vi ser utfordringene i offshorenæringen, vi ser utfordringen med manglende dialog og diskusjoner mellom Russland og Vesten, og det er helt klart at det påvirker også vår bransje, sier Mannsverk

I løpet av 2014 hadde Kirkenes over 300 seismikkskipanløp, i forbindelse med oljeleting i Karahavet nord for Arkhangelsk.

Hittil i år har Kimek hatt kun 10 slike anløp.

Vestlig sanksjonspolitikk overfor Russland og lav oljepris merkes hardt like ved den russiske grensa.

– Konflikten rammer oss i nord mye hardere enn det den rammer resten av landet og Vesten. Vi har basert mye av vårt virke på kontakt med Russland, sier Mannsverk.

– Kan se mørkt ut for bedriften

– Jeg vil jo først si at dette er kjempedramatisk for dem som nå står uten arbeid, og de som er permitterte, sier Bjørn Johansen, LO-sekretær i Finnmark.

Han følger situasjonen ved Kimek tett, og liker ikke det han ser.

Bjørn Johansen

LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen, sier det kan bli flere industriarbeidsplasser i nord som går under dersom ikke konflikten bedrer seg.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Hvis ikke dette tar seg opp nå, spesielt på dette Kimek har vært veldig god på, dette på det russiske markedet, da er det klart at da kan det se mørkt ut for den bedriften, sier Johansen.

– Kan vi risikere at flere industriarbeidsplasser i Finnmark vil ryke fremover?

– Ja. Vi har jo nettopp vært gjennom mye styr med Syd-Varanger gruve, og de er berget til i alle fall ut på høsten. Selv om vi har masse ressurser så må vi kunne omsette dette til arbeidsplasser, og der har vi en del utfordringer, sier Johansen.

Etter mange år som en del av Bergen Group-konsernet havnet Kimek i 2013 igjen på lokale hender. Selskapet forsøkte i fjor å permittere seg gjennom vanskelige tider, men måtte til slutt kutte hoder.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark