NRK Meny
Normal

Samtalene om fylkessammenslåing er avsluttet

Sonderingen om å slå Finnmark og Troms sammen er avsluttet. – Vi står for langt fra hverandre, sier fylkesordfører i Finnmark.

Fylkesordfører Runar Sjåstad

Fylkesordfører Runar Sjåstad sier det vil overraske han stort dersom fylkestinget bestemmer seg for å slå sammen de to fylkene.

Foto: Maria Borch Mietinen, Finnmark fylke

Finnmark fylkeskommune har avsluttet samarbeidet om å lage en felles utredning om regionreformen sammen med Troms fylkeskommune. Nå er det hele opp til fylkestinget i desember.

– Vi har hatt en prosess som ble bestilt av fylkestinget i juli, både politisk og administrativt. Vi har ført nabosamtaler, snakket om samarbeid og jobbet frem mot fristen Stortinget og regjeringen satt til desember, sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

De har nå kommet til en avslutning der de blant annet har definert samarbeidsområder.

– Vi har også definert en del områder vi var uenig på. En eventuell sammenslåing må nå Fylkestinget ta stilling til, sier Sjåstad.

Fortsetter arbeidet med regionreformen

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth (Ap) sier de fortsatt ønsker å se på mulighetene i regionreformen.

– Vi synes det er beklagelig. Samtidig har Finnmark lenge vært avventende til reformen. Det må man ha respekt for, sier Myrseth.

Hun understreker at Troms fortsatt er positive til reformen.

Cecilie Myrseth

Runar Sjåstads kollega i Troms, Cecilie Myrseth, sier at Troms ikke lukker dørene for nabofylkene når norgeskartet skal tegnes på nytt.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Men fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad, mener man står for langt fra hverandre.

– Personlig er jeg ikke der at vi bør slå oss sammen, sier Sjåstad.

– Hvorfor ikke?

– Fordi vi føler at vi står langt fra hverandre. Vi føler ikke det er pekt på nye roller og oppgaver som må løses innenfor et større geografisk område. Nå er siste ordet opp til fylkestinget, men det vil overraske meg stort dersom det er stor stemning for å slå sammen fylkene der.

Ønsker å utvikle samarbeidet

Fylkesordfører Runar Sjåstad sier han likevel ønsker at samarbeidet mellom Troms og Finnmark skal fortsette å utvikle seg.

Hele Nord-Norge samarbeider godt på en rekke områder. Nordland er også en viktig del av det. Vi samarbeider innenfor kultur og utdanning, vi har et felles kontor i Brussel og et felles eierskap til Barentssekretariatet. Det er jeg veldig opptatt av at vi skal klare å styrke og utvikle – uavhengig om vi består som eget fylke.

– Det er enorme forskjeller på de19 fylkene som finnes i Norge i dag. Det vil det også være etter at enkelte vedtar å slå seg sammen. Om det hadde blitt slik at Finnmark og Troms hadde slått seg sammen, så tror jeg vi hadde blitt annerledes uansett. Vi hadde blitt fylket med de færreste innbyggerne og de største avstandene, sier Sjåstad.