Sammenligner reindrift med slaveri

Dyrevernere i Storbritannia vil boikotte produkter laget av «vidunderlige, følsomme reinsdyr». Men samene bare rister på hodet.

Av:

Ingvil Teige Stiegler

/

ogKnut-Sverre Horn

En stor internasjonal dyrevern-organisasjon, Peta, retter nå søkelyset mot reindrifta - eller reinsdyrdrapsindustrien, som de kaller den. «Rudolf trenger din hjelp!» står det på hjemmesiden til Peta, som har omtrent 50.000 medlemmer.

Peta har blant andre Paul McCartney blant sine støttespillere, og er kjent for å få modeller til å gå nakne i demonstrasjoner mot pels. Nå oppfordrer de til boikott av forretninger som selger reinskinn.

– Kunnskapsløse

Slik vil britiske dyrevernere se reinen: Med livet og pelsen i behold.

Men i samekommunen Tana rister Ellinor Utsi oppgitt på hodet av angrepet mot samisk levesett.

Utsi har laget klær av reinskinn i tolv år. Familien på fem lever av reindrift, og Ellinor nærmest fnyser over at dyrevernere i Storbritannia nå truer en varehuskjede med boikott fordi de selger reinskinn.

– Dyrevernerne snakker om en verden de ikke har noen kjennskap til, fastslår hun.

– Skandaløst

Sean Gifford i dyrevernorganisasjonen Peta sier imidlertid at han har lest mye om nomadiske reindriftsutøvere i Norge, Finland og Sibir. Han fastslår at de tjener store pengesummer – «tremendous amounts of money» – på å selg skinn og kjøtt, og skjønner ikke hvordan noen kan drepe dyr for å holde varmen.

– Dette er skandaløst, og folk er opprørt. Det kan ikke forsvares at et reinsdyr må ofre livet sånn at noen kan ha skinnet foran peisen. Det er rett og slett motbydelig. Det finnes fuskepels som både ser ut og kjennes som ekte vare, sier Gifford.

Ellinor Utsi er ikke enig. Hun tar gjerne Gifford med på reingjeting vinterstid – kun iført syntetisk pels. Da vil han raskt endret oppfatning, tror hun.

Britiske dyrevernere skjønner ikke at noen kan spise Rudolf.

– Følsomme dyr

Men Gifford stopper ikke der:

– Reinsdyr er følsomme, vidunderlige dyr som har et like sterkt ønske om å leve som du og jeg. Reinsdyrene gir ikke fra seg pelsen frivillig. De blir flådd, opplyser Gifford.

– Vi trenger ikke slakte dyr for å leve; det finnes alternativer. I Finland har de åpnet reinsdyrparker for turister hvor man kan se dyrene i deres naturlige omgivelser, sier Gifford.

– Reindrifta er helt grunnleggende i samisk tradisjon. Bør den likevel avskaffes?

– Absolutt. Slaveriet i England og USA var også en tradisjon. Men det er ingen ting som kan rettferdiggjøres moralsk bare fordi det er en tradisjon, sier Gifford til NRK.

Lyd og video

Lenker