Hopp til innhold

Samisk tradisjon i ny drakt: – Viktig å bevare verdde-forholdet

Musiker Øystein Myrvoll mener vi må fokusere på barn og unge for å skape et mer tolerant samfunn. For å få det til bruker han den samiske tradisjonen verdde.

Musiker Øystein Myrvoll forteller om oppveksten med sine verdde-venner. Han er bekymret for at verdde-tradisjonen er i ferd med å dø ut.

HVORFOR VERDDE ER VIKTIG: Øystein Myrvoll forklarer hva verdde er og hvorfor det er viktig.

– I distriktet har vi ikke råd til å ikke være venner. Folk må møtes på tvers av kulturer og miljøer, fastslår Øystein Myrvoll.

Musikeren er oppvokst i Langfjordbotn. Bygda i Alta har under 150 innbyggere, men flere nasjonaliteter, ulike trosretninger og minoriteter som samer og kvener, er godt representert. Erfaringen med å knytte bånd på tvers av kulturer er det Myrvoll nå lærer videre til neste generasjon.

– Det er essensielt at barn fra ulike kulturer har en felles plattform å møtes på. Derfor er kulturarrangementer et viktig verktøy.

Øystein Myrvoll

Det beste med sommeren for Øystein Myrvoll er å kunne sitte i fjæra sammen med verdde-venner fra innlandet og andre fjordinger, med en langfjordkebab av nyfiska småsei kokt i sjøvann og gressløk.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Tradisjonen som endret seg

Verdde er det samiske ordet som betegner forholdet mellom fastboende sjøsamer og samer som kommer til kysten med reinflokken om sommeren. I gamle dager var verdde-forholdet en slags bytteordning. I stedet for kjøp og salg, utvekslet man heller tjenester og verdde-relasjonene gikk i arv.

Ifølge Nils Oskal, professor ved Samisk høgskole, er det to hovedårsaker til at verdde-forholdet kom under press: Pengeøkonomien nådde Sápmi med krav om kontant betaling omtrent samtidig med assimileringen.

– På 60-tallet ønsket mange sjøsamer å bytte identitet. Det var stigmatiserende å være same. Mange ønsket ikke lenger å forbindes med det samiske og tok avstand fra verdde, forklarer Oskal.

I dagens Norge holder enkelte kommuner verdde-tradisjonen i live gjennom ulike kultur- og sportsarrangement. Bytteordningen er det slutt på, men vennskapet består, ifølge professoren.

Bør begynne med barna

Øystein Myrvoll

Verdde-venner preget oppveksten til musikeren fra Finnmark.

Foto: Ksenia Novikova / nrk

Som barn lekte Myrvoll med flyttsamiske venner fra Kautokeino om sommeren. Det var helt naturlig. Men i voksen i alder, mens han studerte i England, begynte han å tenke mer over sin samiske identitet, og hvor viktig det er med verdde.

Under Langfjordagen tidligere i sommer arrangerte Øystein Myrvoll et kulturverksted for barn hvor temaet var identitet. I løpet av fire dager fikk han syv barn mellom 6–13 år til å skrive og fremføre en låt som handler om det å være verdde.

Se musikkvideoen her:

– Verdde-forholdet i Langfjordbotn er heldigvis en levende tradisjon, som er ubeskrivelig viktig. Mange plasser har ikke fastboende og tilreisende like god kontakt som tidligere. Jeg tror det er uheldig fordi det er gjensidig fra begge parter at man skulle ønske man hadde et fellesskap, sier Myrvoll.

Musikeren ønsker en oppblomstring for verdde-tradisjonen og mener at nøkkelen til bedre kontakt er felles møteplasser og prosjekter, spesielt for barn.

– Hvor gammel er man når man får venner? Jeg tror barneårene er viktige for å knytte bånd og oppnå vedvarende kontakt. Man får et fellesskap når man gjør noe sammen, avslutter Myrvoll.