Hopp til innhold

Rystad Energy: Nå snur oljeprisen – vil stige til 100 dollar fatet i 2020

Ny rapport tror Nord-Norge er landets største olje- og gassregion i 2040.

Goliat

Snart er Goliat-feltet utenfor Hammerfest i produksjon – Barentshavets første oljefelt.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB Scanpix

Mens oljeprisene har tatt et svalestup det siste året, har stadig flere sagt at utbygging av oljefelt i Barentshavet er usannsynlig. Men bransjeorganisasjonen Petro Arctic mener deres nye rapport viser at Norges oljeframtid ligger i nord.

Kjell Giæver

Kjell Giæver, Petro Arctic.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

– Vi tredobler aktiviteten i Nord-Norge fram mot 2030. Vi går fra tre til ni olje- og gassfelt i drift, og ikke minst har vi stor tro på at oljen kommer på land i Finnmark, sier Kjell Giæver i Petro Arctic.

I den ferske rapport utarbeidet av Rystad Energy males det opp en lys framtid for Barentshavet generelt og Finnmark spesielt. Rapporten presenteres på Kirkeneskonferansen onsdag.

Tror på økt oljepris

Ifølge rapporten er det slutt på fallet i oljeprisen. Fra i år vil prisen stige, og det forventes at oljeprisen igjen passerer 100 dollar fatet allerede i 2020.

Dette er gode nyheter for Barentshavet, mener Kjell Giæver.

– I fjor lanserte vi en balansepris, altså det en minimum må ha per oljefat for å bygge ut, på 60 dollar. I år kommer vi med en ny balansepris på 45 dollar. Vi legger hele diskusjon om at Barentshavet ikke er konkurransedyktig død, sier han.

Giæver gir æren til oljeselskapene og deres arbeid med å få ned produksjonskostnadene.

70 milliarder hvert år

Når det gjelder investerings- og operasjonskostnader forventes disse å ligge på over 70 milliarder kroner hvert år fra 2020. Det inkluderer Johan Castberg- og Alta/Gotha-feltet, men også forventninger om uoppdagede funn.

Riggaktiviteten vil øke, og det anslås at det vil være mellom fire-sju rigger i drift hvert år fram mot 2020. Utbyggingen av Johan Castberg og Alta/Gotha vil gi betydelig boraktivitet også etter 2020, med mellom 50-70 produksjonsbrønner.

Av regionale ringvirkninger forventes denne å øke med 25 prosent i Nord-Norge fram mot 2020. Leveransen fra bedrifter i Nord-Norge i 2014 var på 5,5 milliarder, hvorav 3,7 milliarder gikk til kunder i landsdelen.

Det knyttes også store forventninger til Barentshavet sørøst.

Alt i alt forventes det at Nord-Norge vil være Norges største olje- og gassregion fra 2040.

Tror ikke på olje og gass

Strengere globale miljøkrav presser også olje- og gassindustrien. Giæver mener det ikke truer utbygging i Barentshavet.

– Norsk olje- og gassindustri er best i verden på produsere med minst klimaavtrykk. Derfor er vi det siste landet i verden som skal slutte med slik produksjon, sier han.

Om rapporten klarer å overbevise tilhørerne på Kirkeneskonferansen gjenstår å se. Fylkestingsrepresentant Arne Liaklev fra Miljøpartiet de Grønne mener fremtiden bør se helt annerledes ut.

– Barentshavet og Arktis er det mest sårbare området i verden å bygge ut. Med de is- og klimaforholdene som er der, og de vanvittig store fiskeriressursene, blir det for meg helt feil, sier Liaklev.