Rypeeksperter: – Vi prøver å skyte moderate mengder, ikke fråtse

Bjørn Rasmussen og Espen Johnsen kartlegger hver sommer rypebestanden i Finnmark på vegne av Finnmarkseiendommen. De ønsker debatten om hvor mye rype man skal skyte velkommen.

Taksering

Bjørn Rasmussen (t.v.) og Espen Johnsen har i mange år vært med å taksere rypebestanden i Finnmark. Detbetegner 2015 som et ganske bra rypeår, men ikke et toppår.

Foto: Robin Mortensen / NRK

– Det er vi som skal gå i de samme områdene til neste år, og våre barn i fremtiden. Da prøver vi å ta ut moderate mengder, og ikke fråtse. Det er nok annerledes for dem som ikke jakter i sitt eget område, sier Bjørn Rasmussen.

Han hilser debatten om hvor mye ryper man skal skyte velkommen. Den startet etter at et jaktlag sørfra med 14 hunder, som hadde vært på rypejakt i Kautokeino, la ut et bilde med 219 ryper på Facebook.

Jaktlaget på sju personer jaktet i sju dager, og rypefangsten er dermed innenfor den lovlige dagskvoten på seks ryper per jeger. Totalt kunne de skutt 294 ryper.

Jaktlag felte over 200 ryper i Finnmark

Dette bildet av fangsten på 219 ryper provoserte mange jegere.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Kartlegger om sommeren

Rasmussen har i mange år taksert rypebestanden på oppdrag for Finnmarkseiendommen, som forvalter rypejakta i Finnmark. Resultatene fra hans og andres kartlegging om sommeren danner grunnlag for kvotene som settes på den påfølgende rypejakta.

– Du går etter en linja på cirka fire kilometer fra A til B, og registrerer elektronisk alle fugler du kommer over, forklarer han.

– De siste årene har det variert veldig, fra nesten ingenting til ganske bra i år.

– Ikke kjempebra år

Men noe historisk rypeår vil verken Rasmussen eller takseringskollega Espen Johnsen betegne 2015 som. Begge gjør takseringsarbeidet som medlemmer i Vest-Finnmark fuglehundklubb, men er også ivrige jegere selv.

– Det har vært enkeltdager hvor vi har tatt kvoten, men det er ikke et kjempebra år. Vi har sett før hvordan et godt år kan være, sier Rasmussen.

I år har det vært stengt for rypejakta i flere jaktområder i Sør-Norge. Det har ført mange jegere nordover. Espen Johnsen har snakket med flere av de tilreisende jegerne i Kautokeino.

– Mange jeg har pratet med bestemte seg for å komme i siste liten. Noen rapporterer om gode og andre om dårlige forhold, sier han.

– Helt legalt

Tidligere jaktinstruktør Geir Landmark maner også til måtehold.

Knut Kjeldsberg

Leder i Finnmark NJFF, Knut Kjeldsberg.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

– Det er mer ryper i år, men derfra til å ta ut mye fugl, mer enn man har behov for, det setter jeg spørsmålstegn ved. Det er ikke god jegeretikk, sier han.

Fylkesleder Knut Kjeldsberg i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) i Finnmark rister på hodet av alle beskyldningene mot jaktlaget med 219 ryper.

– Det er helt legalt, ikke noe ulovlig har skjedd, og folk reagerer før fakta er på bordet. Og i år er det ryper i massevis, sier han.