NRK Meny
Normal

Russland, USA og Norge i felles kystvaktavtale

Sammen med fem andre arktiske stater, signerer Russland, USA og Norge en historisk kystvaktavtale.

Kystvakten på patrulje

Det ligger an til en historisk avtale om kystvaktsamarbeid mellom fem stater i Arktis om nordområdene. Her er Kystvakta på patrulje.

Foto: Eivind A. Pettersen

I neste uke signeres avtalen mellom åtte land, hvor meningen er at de skal samarbeide i et kystvaktforum i nordområdene. Det skriver nettstedet High North News.

Lederne av kystvakttjenesten i til sammen åtte arktiske land er invitert. Ikke bare for å delta på seremonien som skal markere den offisielle lanseringen av det arktiske kystvaktforumet ACGF (Arctic Coast Guard Forum), men også for endelig å sluttføre – og ikke minst signere – avtalen som skal utgjøre rammeverket for samarbeidet.

– Dette vil skape en ny kommunikasjonskanal, særlig mellom USA og Russland, sier Michael Byers, professor i politikk og internasjonal lov ved Universitetet i British Columbia i Vancouver, til kanadisk presse.

Kan gjelde allerede i år

Den nye avtalen gjelder for Russland, USA, Canada, Norge, Island, Danmark, Finland og Sverige.

De samles ved den den amerikanske kystvaktens akademi, fra onsdag til fredag i neste uke, ifølge nettstedet.

– Dersom de blir enige om forutsetningene for å delta kan forumet bli en realitet allerede mot slutten av året, uttalte CDR Karin Messenger fra United States Coast Guard, da hun for halvannet år siden var blant foredragsholderne på konferansen Arctic Dialogue i Bodø.

Etableringen av et arktisk kystvaktforum har blitt ansett som et viktig steg i det internasjonale samarbeidet i nordområdene, og flere regner med at mange av de eksisterende avtalene innen søk og redning nå kan bli historie.

Kystvakten på patrulje
Foto: Eivind A. Pettersen

Roterende lederskap

Samarbeidsavtalen har i prinsippet vært klar lenge, og den skulle allerede vært signert, men på grunn av konflikten i Ukraina ble forhandlingene forsinket.

Den kanadiske regjeringen nektet dermed i fjor offisielle representanter fra Russland å delta. Under amerikanernes ledelse, har forhandlingene likevel kommet i havn.

Ifølge admiral Paul Zukunft, som er toppsjef i den amerikanske kystvakta, kan det bli aktuelt å arrangere en øvelse allerede neste år.

Forumet kommer til å være atskilt fra Arktisk råd, og lederskapet skal rotere.

Militært samarbeid

I de aller fleste land er kystvakta en del av militæret. Det betyr, ifølge eksperter som CBS News har vært i kontakt med, at det nye forumet også kan bli en arena hvor høytstående offiserer fra ulike land kan møtes jevnlig.

Per i dag er avtalen at sjefene for de respektive landenes kystvakter skal møtes årlig, men at temaer knyttet til sikkerhetspolitikk ikke skal diskuteres, melder nettstedet.

Samarbeid og koordinering innen søk og redning skal stå sentralt, og forumet skal ha en operasjonell organisering. Beredskap og isbryting er også aktuelle temaer, i følge canadiske myndigheter.