Hopp til innhold

Russland: Forlenget amerikansk nærvær kan øke spenningen i nord

Den russiske ambassaden kritiserer regjeringens beslutning om å forlenge ordningen som gir amerikanske marinestyrker adgang til å øve og trene på Værnes.

US-Marines Værnes mai 2017

Regjeringen bestemte onsdag at rotasjonsordningen som gir inntil 330 amerikanske marinesoldater adgang til å øve og trene i Trøndelag, skal vare til ut 2018.

Foto: NRK

I uttalelsen som lørdag ble lagt ut på ambassadens Facebook-sider, framholdes det at den amerikanske tilstedeværelsen bryter med norsk basepolitikk, som slår fast at det ikke skal være permanente baser med fremmede styrker på norsk jord i fredstid.

– Dette er ikke i tråd med tradisjonen med godt naboskap, og det gjør Norge til en mindre forutsigbar partner. Det kan også øke spenningen og føre til en destabilisering av nordområdene. Vi ser på dette som en del av de USA-ledede militære forberedelsene som har tiltatt i kjølvannet av antirussisk propaganda-hysteri, skriver ambassaden.

Uttalelsen er stilet som et svar på en henvendelse fra nyhetsbyrået Reuters og er også gjengitt av AP lørdag kveld.

Flere reagerer

Flere reagerte sterkt på stasjoneringen av amerikanerne i forkant av ankomsten i midten av januar i år, og spenningen mellom Nato og Russland ble dratt frem som en av hovedgrunnene til at en amerikansk base i Norge var en dårlig idé.

Onsdag vedtok regjeringen å forlenge rotasjonsordningen som gir inntil 330 amerikanske marinesoldater adgang til å øve og trene på Værnes i Nord-Trøndelag til ut 2018.

Lars Haltbrekken, stortingskandidat for SV i Sør-Trøndelag mente tidligere i uken at utplasseringen av amerikanske soldater på Værnes er et eksempel på at regjeringen er mer opptatt av å bli godt likt av amerikanerne og i Nato enn å føre en ansvarlig sikkerhetspolitikk.

– Dette er et brudd på norsk basepolitikk. Regjeringen kan ikke lenger gjemme seg bak at det er en «rotasjonsbasert ordning», eller «midlertidig trening». Nå har vi en amerikansk base på norsk jord, i strid med det som har vært norsk praksis siden 1959, sa Haltbrekken da.

US Marines ankommer værnes

US Marines ankom Værnes lufthavn i januar.

Foto: Lars Erik Skjærseth

– Ikke et brudd

Beslutningen om å tillate nærvær av amerikanske styrker på norsk jord er kraftig kritisert av Russland. I januar offentliggjorde den russiske ambassaden en uttalelse som i skarpe ordelag kritiserte avgjørelsen, men misnøyen var åpenbar allerede i fjor høst.

Men statsminister Erna Solberg (H) er uenig.

– Dette er ikke brudd på basepolitikken. Vi har alltid ment at vi kan ha øvelser, trening og tilstedeværelse i Norge. Det er permanente baser vi ikke skal ha, sa hun til NTB.

Hun støttes av Forsvarsdepartementet, der pressevakt Lars Gjemble sier til NRK at den allierte øvingen er en viktig del av de lange linjene i norsk sikkerhetspolitikk.

– Den allierte tilstedeværelsen er derfor forutsigbar for Russland. Vi er åpne om dette, og det er ingen grunn til russiske reaksjoner på at allierte øver og trener i Norge, sier Gjemble.

– Det er norske myndigheter som til enhver tid vurderer om en utenlandsk militær aktivitet i Norge er innenfor basepolitikken.