NRK Meny
Normal

Russland: – Vi forstår ikke hvorfor dere bygger dette gjerdet

Den russiske ambassaden i Oslo mener sikkerheten på grensen i Finnmark best løses gjennom dialog og samarbeid – ikke med gjerdebygging.

Storskog-gjerde

Norske myndigheter var forrige torsdag på befaring på Storskog – der de fant ut at det omstridte grensegjerdet trolig er satt opp for nært Russland og i strid med Norges bilaterale grensavtale. Her: Stasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon (til venstre) og grensekommissær Roger Jakobsen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

– Det er uforståelig for oss hvilken praktisk nødvendighet dette gjerdet vil ha, skriver pressesekretær Maksim Gurov ved Den russiske ambassaden i Oslo til NRK.

Gurov understreker i en epost at Norge er i sin fulle rett til å gjennomføre «all slags arbeid i henhold til eksisterende gjensidige avtaler».

Men russiske myndigheter forstår ikke hvorfor Norge nå velger å bygge et 200 meter langt og 3,5 meter høyt sikkerhetsgjerde.

– Vi er sikre på at løsninger av problemer og sikkerhet på grensen blir ivaretatt av den bilaterale avtalen, som er basert på partnernes interesser og saklig dialog.

NORWAY-RUSSIA-EUROPE-MIGRANTS-REFUGEES

Den norsk-russiske grensen på Storskog.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Gjerdet får kraftig kritikk

Byggingen av grensegjerdet på Storskog har vært omdiskutert siden planene ble kjent i april.

Både tidligere ansatte ved Grensekommissariatet, politikere, lederen av Barentssekretariatet og ordføreren i Sør-Varanger kritiserer byggingen, og kaller gjerdet et gufs fra kald krig – og bortkastede penger.

Et gjerde vil ikke ha noen effekt for å gjøre grensen på Storskog sikrere, sa tidligere grensekommissær Ivar Sakserud.

Men, politimester Ellen Katrine Hætta sier til NRK at gjerdet oppføres nettopp for å gjøre grenseområdet sikrere, samt at det også skal holde nordmenn tilbake fra å ulovlig ta seg inn i Russland.

– Den blir sikrere ved at man kan forhindre utpasseringer, det vil si ut mot Russland, og inn i Norge ukontrollert. Sånn sett blir grensa sikrere, slik vi ser det, sa Hætta til NRK.

På søndag ble det også kjent at deler av gjerdet trolig er satt opp i strid med Norges avtaler med Russland – der det heter at det ikke er lov å sette opp byggverk av noe slag i den fire meter brede grensegaten på hver side av selve riksgrensen.

I russisk media er gjerdet også blitt en mye omtalt sak.

Ellen Katrine Hætta

Ellen Kathrine Hætta får støtte av grensesjef Stein Kristian Hansen. Han mener også gjerdet er nødvendig for å sikre grenseområdet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Vellykket samarbeid om flyktninger

Den russiske ambassaden mener det finnes bedre måter å sikre en trygg grense i nord enn å bygge gjerder.

– Det vellykkede samarbeidet i 2015 mellom norske og russiske myndigheter for å løse flyktningkrisen på vår felles grense bekrefter dette, skriver Gurov.

Norges grense til Russland er 196 kilometer lang og strekker seg fra Pasvik i sørvest til Grense Jakobselv og Barentshavet i nord.

Grensekryssing

Den russiske ambassaden mener samarbeid er bedre enn gjerder for å trygge sikkerheten på grensa. Her møter Russlands statsminister Dmitrij Medvedjev Jens Stoltenberg på Storskog i juni 2013.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix