NRK Meny
Normal

Russlands forsvarsminister: – Vi innfører en egen Arktis-styrke

Russlands militære tilstedeværelse i Arktis vil bli styrket ved utgangen av 2015 med sjø- og luftforsvar.

Vladimir Putin, Sergej Shoigu, Anatolji Sidorov på øvelse

Putin til stede på øvelsesstedet Kirilovskij i fjor, sammen med blant andre forsvarsminister Sergej Sjoigu og sjefen for den russiske hærens avdeling for kampforberedelser, Ivan Buvaltsev.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

– Innen 2018 vil vi ha en egen styrke i Arktis, med avdelinger både på hovedlandet og på øyene, sa forsvarsminister i Russland, Sergei Shoygu på en pressekonferanse i går.

Det har tidligere vært kjent at Russland vil styrke sitt forsvar i Arktis innen 2015, men i går kunne landets forsvarsminister bekrefte dette med disse ytterligere detaljene.

Russlands forsvarsminister

Den russiske forsvarsministeren Sergei Shoygu varslet i går en stor opprustning i Arktis med både sjø- og luftforsvar.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– Det hele er koblet til utviklingen av Nordøstpassasjen og et behov for å beskytte nasjonale interesser i regionen, sa Shoygu.

Innfører en egen styrke på Arktis

Det var på en konferanse hvor flere militære topper var til stede at Sergei Shoygu kunne fortelle detaljene innen opprustningen, som tidligere kjent vil skje innen utgangen av 2015.

Den russiske forsvarsministeren fortalte at de skal innen kort tid etablere både sjø- og luftforsvar, som skal bli en del av landets styrker i Arktis. Det skriver nettavisa Barents Observer.

– Det er et behov for å beskytte nasjonale interesser i regionen, sa Shoygu på pressekonferansen.

Vladimir Putin og Dimitrij Rogozin

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozins Rogozin er en av den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste medarbeidere. Under sitt omtalte besøk på Svalbard kunne han erklære at de skulle ta over Arktis.

Foto: ALEXEI DRUZHININ / Afp

I desember signerte president Vladimir Putin et dokument der utvidelsen av NATO beskrives som en trussel utenfra mot Russiske interesser.

I det samme dokumentet understrekte presidenten behovet for å beskytte landets interesser i Arktis. Med det samme kom det fram at Russland i 2015 vil styrke sin militære tilstedeværelse både på Krim-halvøya, i Arktis og i den russiske enklaven Kaliningrad.

– Vi er kommet til Arktis for alltid og vi skal gjøre det vårt, sa den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozins Rogozin under sin omtalte mellomlanding på Svalbard i april. Han er en av Vladimir Putins nærmeste medarbeidere, og har ansvaret for utviklingen i Nordområdene.

– Viser at Russland ikke tror på et fredelig Arktis

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener de nye uttalelsene fra forsvarsministeren viser at Russland ikke har tro på et fredelig Arktis i fremtiden.

Tor Bukkvoll

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener de nye uttalelsene fra forsvarsministeren viser at Russland ikke har tro på et fredelig Arktis i fremtiden.

Foto: FFI

– Det de vil si er at selv om de fremdeles ser på Arktis som en fredelig plass, så frykter dem at det i fremtiden kan bli en kamp om ressursene i Arktis. Om det skulle skje så vil de være militært forberedt, sier Bukkvoll.

Forskeren tror også opprustningen vil skje på land, men mest på sjøsiden.

– Både med mer militært utstyr til området og sannsynligvis mer militær aktivitet.

– Arktis er, sammenlignet med mange andre havområder der man har uenighet om grensedragning, ganske fredelig. Jeg tror Russland ennå innser det, samtidig så er det klart at det forsterka klimaet mellom Russland og Vesten gjør at Russland er enda mer tvilende om det vil være mulig å holde Arktis så fredelig som det er nå i fremtiden, avslutter Bukkvoll.