– Russland er ingen trussel mot Norge

Den militære etterretningstjenestens trusselvurdering skremmer ikke folk i nord, på grensa til Russland. Verken ordføreren eller næringslivet i Kirkenes er bekymret for etterretning.

Barel

Hos elektronikkbedriften Barel i Kirkenes de ikke bekymret over forholdet til Russland.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Vi tror ikke vi er en interessant aktør slik at vi skulle være utsatt for spionasje, sier direktør Geir Torbjørnsen i elektronikkfirmaet Barel i Kirkenes.

Bakgrunn: Mandag la E-tjenesten fram sin årlige trusselvurdering «Fokus 2017».

Ser ikke trusler i hverdagen

Torbjørnsen startet et industrieventyr, og har gjort suksess med å produsere elektronikk i Russland som testes og selges fra Norge. Produktene er ettertraktet og selges til hele verden, likevel er det ingen spesiell sikkerhet å spore hos Barel i Kirkenes.

 Geir Torbjørnsen

Barel-leder Geir Torbjørnsen ser ikke trusler fra Russland i sin hverdag.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Når det gjelder trusselbildet som PST ser, så aner man ikke bakgrunnen for det, men jeg tror jo at de undersøkelsene de gjør er egentlig basert på storpolitikk. Når man ikke ser noe i det daglige livet, så får det bare være "der oppe", så får vi leve så normalt vi kan. Og det er også det norske myndigheter har oppfordret oss til å gjøre, sier Torbjørnsen.

Viktig med tillitsforhold

I Kirkenes vaier det norske og russiske flagget tett til tross for at Russland blir utpekt som den store trusselen for landet av både PST og den militære etterretningstjenesten. Spesielt på nett ser og forventes flere tilfeller av desinformasjon og datainnbrudd.

Ordfører Rune Rafaelsen er likevel ikke bekymret.

Rune Rafaelsen på Storskog

Ordfører Rune Rafaelsen i Kirkenes mener det er viktig å bygge tillitsforhold med naboen i nord.

Foto: Ksenia Novikova

–Russland er ingen trussel mot Norge. Russland er en partner i nord. Det er klart at Russland er en stormakt som har drevet med etterretning og overvåkning i alle år. Men det viktigste for oss som bor og operer langs grensa er å bygge et tillitsforhold mellom Norge og Russland. Derfor er det så viktig at vi møtes her i Kirkenes og diskuterer utfordringer og samarbeidsprosjekter, sier han.

Håp for ministerbesøk

Hos Barel er det håp om at Børge Brende på besøk i Kirkenes denne uka setter i gang en prosess for nærme seg Russland.

– Jeg håper at når vår utenriksminister kommer hit på Kirkeneskonferansen, at han bidrar til at vi får en normalisering av forholdet mellom Norge og Russland, sier Torbjørnsen.